dinsdag 16 augustus 2022

Denemarken

 

Op onze eerste dag in Denemarken, in Kopenhagen om precies te zijn, besloten we tot een fietstocht in de omgeving van onze camping aan het Kattegat, even ten noorden van de stad. Uiteindelijk raakten we verzeild in een prachtig park rond het Jaegersborg Dyrehave om al heel snel een roedel prachtige herten tegen te komen. Al snel bleek dat er in dit behoorlijk uitgestrekte park meerdere van deze kuddes rondliepen. De roedel waar we de meeste foto's namen bestond uit tenminste honderd dieren. Opmerkelijk hoe weinig schuw de dieren waren, zolang je maar voldoende afstand hield.




Vandaag fietsten we door de stad op zoek naar enkele bijzonderheden. In Kopenhagen is meer dan genoeg te genieten, naar mijn smaak een zeer sympathieke en aangename stad, waar je je geregeld in Amsterdam waant. En mag ik me een politiek incorrecte opmerking permitteren: Kopenhagen is een stad van prachtige, mooie jonge vrouwen. Het is werkelijk een genot om zoveel heerlijke jeugd te zien. Dat tref je zelfs bij ons niet aan. Zo, nu mag woke Nederland over me heen vallen, ik heb mijn ogen goed de kost gegeven.


De Denen houden ook van fietsen maar veel rijwielende weggebruikers hebben besloten zich van stoplichten niets aan te trekken en dat leidt geregeld tot precaire situaties of bijna-ongelukken. Hoewel alle fietsen over een bel beschikken, weigeren de Denen consequent daar gebruik van te maken. Ze halen je gewoon in ook al is het fietspad ter plekke eigenlijk veel te smal voor zulke manoeuvres. Maar echte terreur wordt vooral door bakfietsende ouders uitgeoefend, ze rijden veel te hard en het zijn ronduit gevaarlijke ondingen. Helemaal treurig en gevaarlijk wordt het als zo'n bakbeest met kleine kinderen erin dwars door rode lichten heendendert. Meerdere keren met eigen ogen gezien. Kopenhagen is een heerlijk stad jazeker maar fietsvriendelijke stoplichten bestaan hier niet. Je moet voor vrijwel ieder stoplicht behoorlijk lang wachten. Dat kan echt beter! Maar morgen gaan we vrolijk verder.






De oude gebouwen en kerken laten we dit jaar zoveel mogelijk links liggen. Ik kan geen barok meer zien en geloof het allemaal wel. Bovendien, op het gebied van de eigentijdse architectuur is zoveel moois te zien. Vooral de inpassing van nieuwe gebouwen in een wijdere omgeving laat zien dat architecten van vandaag in staat zijn tot prachtige prestaties. We bezochten Nyhavn maar daar aangekomen besloten we onmiddellijk dit gedeelte links te laten liggen. Pittoresk ja, maar voor het overige een grote verzameling horeca, je kon er over de hoofden lopen. Gauw doorfietsen om even verderop de nieuwe schouwburg te zien en daar schuin tegenover het monumentale gebouw van de nieuwe opera. Werkelijk prachtig hoe de Denen hier in dit havengebied tot uiterst verrassende nieuwe architectuur wisten te komen. Wat een genot om hier rond te fietsen!


Geen opmerkingen: