woensdag 17 augustus 2022

Arken en Dragør

Even ten zuiden van Kopenhagen ligt het museum voor hedendaagse kunst Arken. Het gebouw dat van veraf de indruk wekt als een gestrand schip aan de grond gelopen te zijn - zulks was ook de bedoeling van de ontwerper van dit gebouw - staat in een ogenschijnlijk dorre omgeving en wordt bewaakt door een van de iconische beelden van Anthony Gormley. Zoals er wel meer beelden staan rondom het gebouw, opgaand in de omliggende natuur.





Het museum heeft mooie zalen en laat zijn innerlijk zien zoals Centre de Beaubourg in Parijs dat al aan de buitenkant tentoonspreidt. Er is, zoals gewoonlijk in musea voor hedendaagse kunst, weer veel te genieten zoals er ook kunstwerken hangen waarin de beschouwer zonder lappen toelichtende tekst niet in door weet te dringen. Daar ben ik inmiddels aan gewend en negeer zulke werken zonder me nog mateloos te ergeren.






Na het museumbezoek togen we naar Dragør, een oud en markant stadje aan de Drogden Fyr van waaruit men een prachtig zicht heeft op de brug die Denemarken met Zweden verbindt, de Oresund Bridge. Maar de afstand bleek te groot en als gevolg van de voor Deense begrippen extreem hoge temperaturen en de daaruit resulterende heiigheid was er geen brug te bekennen. Het stadje zelf heeft een aardig geschiedenis die u zo terug kunt vinden op het onvolprezen Wikipedia. Verboden voor auto's, gelukkig maar. Het stadje staat vol met stokrozen. Buitengewoon pittoresk. 

Geen opmerkingen: