donderdag 11 augustus 2022

Coalitiepartners tonen aan: geweld loont

 

De VVD, het CDA en de CU zijn aan het terugkrabbelen. Ze nemen afstand van het regeerakkoord waarin niet voor niets een stikstofbeleid is opgenomen. Nu menen ze opeens dat het wel een tandje minder kan. Die 39 kiloton stikstofdepositie in 2030, waarom kan dat geen 30 kiloton zijn en hoe heilig is 2030? Deze politieke partijen weten allang waarom is gekozen voor 39 kiloton in 2030. Ja, het kan minder maar dan moeten heel specifiek grote spelers uit de markt gehaald worden, terwijl het nog maar de vraag is of die grote boeren wel willen stoppen. Het is juist op aandringen van deze coalitiepartners dat het kabinet ervoor koos gedwongen uitkoop zoveel mogelijk te vermijden en op zoekt e gaan naar vrijwilligers.

Denkt u dat deze partijen nu opeens begaan zijn met de boeren? En dat de klimaatverandering hen nog steeds na aan het hart ligt? Laat u niets wijsmaken! Deze partijen vrezen enorme electorale gevolgen van de stikstofperikelen en daarom zijn ze bereid de democratie op te offeren aan een boerenvrijstaat. Zij laten hiermee zien dat geweld loont en dat is wel het slechtst denkbare signaal dat ze aan de samenleving af kunnen geven.

Het treurige is dat het niets uit zal maken voor de electorale gevolgen. Of deze partijen nu vasthouden aan het regeerakkoord of het kabinet kunnen dwingen aanpassingen aan het beleid toe te staan, de electorale consequenties zullen gigantisch zijn. Trump zou onmiddellijk van een 'landslide' spreken. Nu maar hopen dat het kabinet voet bij stuk houdt. Dan moeten deze lafhartige partijen er de stekker maar uittrekken en kunnen we nieuwe verkiezingen tegemoet zien. Maar dat zullen ze al helemaal niet aandurven. We gaan onzekere tijden tegemoet.

Geen opmerkingen: