vrijdag 3 maart 2023

Bij Tata Steel snappen ze het niet helemaal

 

Hans van den Berg, topman van Tata Steel Nederland stelt dat het bedrijf een forse kapitaalinjectie van de overheid nodig heeft om de overgang naar een schone staalproductie te kunnen realiseren. Naar verluidt zou het om een bedrag van 1 miljard Euro gaan. Het bedrijf stoot al decennia lang teveel kwalijke stoffen uit, met name de kooksfabriek die in 2029 zal worden gesloten. Het bedrijf kan ook kooks uit het buitenland importeren, waardoor die kwalijke emissies dus wegvallen, maar dat is te duur, aldus van den Berg. Dus blijft Tata Steel die kooks zelf produceren onder het gelijktijdig schenden van de Nederlandse emissievoorschriften. Zo doe je dat dus als onderneming.

Tata Stel brengt al decennia lang de gezondheid van de omwonenden ernstig in gevaar maar het bedrijf heeft er maling aan. Nu verlangt men dat de overheid fors gaat bijdragen om die emissies terug te dringen. En die overheid, dat zijn u en ik want hoe je het ook wendt of keert, de Nederlandse belastingbetaler zal hiervoor opdraaien. Die meneer van den Berg schijnt als een fatsoenlijke vent bekend te staan maar ik heb daar toch zo mijn eigen gedachten bij.

Deze onderneming aanvaardt geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid en laat zich niets en nog minder dan dat gelegen aan de gezondheid van de omwonenden. Dat de internationale staalmarkt een lastige markt is, dat is bekend maar dat is nog geen enkel argument om de kosten van een gezonde en duurzame bedrijfsvoering af te wentelen op de Nederlandse burger. Kortom, de heer van den Berg moet zich diep en diep schamen.

Geen opmerkingen: