dinsdag 7 maart 2023

Nostalgia

 

Nostalgia is een film van Mario Martone met twee prachtige hoofdrollen van Pierfransesco Favino als Felice Lasco en Fransesco di Leva als de priester Don Luigi. Felice Lasco heeft sinds zijn vijftiende over de wereld gezworven en kwam uiteindelijk terecht in Caïro waar hij fortuin maakte en een prachtige vrouw trouwde. Op 55-jarige leeftijd keert hij terug naar zijn geboortestad Napels, als een sentimental journey. Hij zoekt zijn oude moeder op en we zien enkele ontroerend mooie scenes tussen moeder en zoon.

Hij doorkruist de stad die hij zo lang geleden verliet en gaandeweg de film komen we erachter waarom dat vertrek op jonge leeftijd onvermijdelijk was. Hij zoekt ook de pastoor op die zich tijdens zijn afwezigheid om zijn moeder bekommerde, en zich het lot van jongelingen aantrekt om te voorkomen dat ze al op jeugdige leeftijd in handen van de camorra vallen. Een werkelijk fenomenale rol van Fransesco di Leva.

Waar het aanvankelijk de bedoeling was dat Felice Lasco weer terug zou keren naar Caïro, komt hij gaandeweg tot de konklusie dat hij zich definitief in zijn geboortestad wil vestigen en hij besluit zijn jeugdvriend Oreste op te zoeken, reden voor Don Luigi om in woede uit te barsten. Het leven van Felice neemt vanaf dan een totaal andere wending dan hij had kunnen bevroeden.

Een buitengewoon boeiende film over een man die terug wil keren naar zijn geboortestad maar daar wordt geconfronteerd met een noodlottige episode uit zijn jeugd. Je hebt geen idee waar de film heengaat maar de sfeer wordt steeds beklemmender. Een film over herinneringen en vriendschap, een film over het noodlot.

Geen opmerkingen: