vrijdag 3 maart 2023

Joden die zich als nazi's gedragen

 

Het is droevig gesteld met het historisch bewustzijn van jonge Israëlische kolonisten. In de NRC van vandaag lezen we in een uitvoerig artikel hoe kolonisten in Huwara op de Westelijke Jordaanoever brandstichtend en vernielend huishielden in een Palestijns dorp. De kolonisten die zelf een illegale nederzetting bewonen, trokken uit wraak door Huwara nadat ze daartoe via sociale media waren aangemoedigd: "Wij eisen een overwinning! Wij eisen wraak! Wij eisen terugvechten!" stond in schreeuwende koppen boven deze aankondiging geschreven.

Aanleiding tot deze actie was het doodschieten van twee jonge kolonisten op de zondagochtend, waarvoor nog geen dader is aangehouden. Enkele dagen daarvoor had het Israëlisch leger in Nablus zeven Palestijnen gedood waaronder een 14-jarige jongen die net uit school kwam. Was het leger niet aanwezig bij de brandstichting en geweldpleging in Huwara? Jazeker wel maar het leger greep niet in, trad niet op. Er werden twee kolonisten opgepakt maar die werden even zo snel weer vrijgelaten.

Wat zegt de minister van nationale veiligheid, Ben-Gvir: "De regering van Israël, de staat Israël, het Israëlische leger, de veiligheidstroepen - zij zijn het die onze vijanden moeten verpletteren". Wat zegt minister van Fianciën, Smotrich: "Collectieve strafmaatregelen tegen Palestijnen - ook tegen onschuldigen - zijn de beste afschrikking voor nieuwe aanslagen op joden".

Geen opmerkingen: