maandag 6 maart 2023

Time and tide wait for no man

 

Al geruime tijd heb ik een prachtig boek in mijn bezit: Time and tide wait for no man met indrukwekkende panoramafoto's van kustwateren en waddenzee.Er komen met een enkele uitzondering geen mensen voor op deze op één na allemaal zwart-witfoto's. Ook schepen komen we nauwelijks tegen, soms heel ver weg aan de horizon, vrijwel altijd in de nevel die de aardkromme altoos lijkt te beheersen. 


Over wat de fotograaf beweegt zou u dit boek moeten lezen of diens buitengewoon fraaie website moeten bezoeken. Ik zeg nadrukkelijk 'lezen' omdat dit boek dat behoudens een bijdrage van Hans Steketee geen verklarende tekst bevat, enkel zwart-witfoto's. Natuurlijk, je kunt volstaan met een vluchtige blik maar dan ontgaat je vrijwel alles wat de fotograaf is opgevallen. Een groot deel van de foto's is uitklapbaar waardoor ze soms een lengte van wel 1 meter 80 krijgen. Geen boek om in een leunstoel te lezen, derhalve. Sterker nog, geen boek om zittend te lezen. Ik las het boek, liggend op een grote tafel, staande met een vergrootglas in de hand. Heerlijk om daarmee de horizon af te speuren.

Het boek is zodanig gebonden dat het altijd vlak openvalt zonder een naad in het midden waardoor een foto in tweeën zou worden weergegeven. Elke dag in alle rust een paar foto's bekijken maken dat je er in maximale zin van kunt genieten. Ik heb het nu uit maar leg het rustig weg om er over een paar maanden nog eens plezier aan te beleven. Zee gaat, u weet dat natuurlijk, nooit zonder lucht en licht, een strak blauwe hemel voelt wellicht prettig op het naakte lijf maar bij zee horen wolken en als u van wolken houdt, of beter nog van zee en wolken, dan komt u met dit prachtige boek aan uw trekken.

Geen opmerkingen: