donderdag 16 maart 2023

Hebben we onszelf schaakmat gestemd?

 

Rutte kreeg een tik op de neus en o, o, o wat deed mij dat deugd! Het CDA kreeg een nog veel grotere klap en ook dat is aanleiding tot vreugde. En dan komt ook nog eens mijn partij Volt met vermoedelijk 3 zetels in de Eerste Kamer. Ik zou dus al met al heel blij moeten zijn. Maar ik voel niet direct een feeststemming.

Geen enkele coalitiepartij is ongeschonden uit de bus gekomen en dat geeft te denken, zou je zeggen. Dit kabinet heeft nog twee jaar te gaan en kan eigenlijk alleen met Groen Links en PvdA tot een net-niet-meerderheid in de Eerste Kamer komen. Op basis van de slotpeilingen heeft de huidige coalitie 23 zetels en PvdA/GL 14 zodat maximaal 37 zetels behaald kunnen worden.

Een coalitie met BBB leidt tot 36 zetels. Eigenlijk is er een onbestuurbare situatie ontstaan. Rutte (mijn god, wanneer worden we nu eens eindelijk verlost van deze geheugenloze pathologische leugenaar?) heeft zich tijdens de campagne op een volstrekt ongeloofwaardige manier afgezet tegen een linkse wolk. Maar BBB heeft al aangegeven dat het onteigenen van boeren voor hen een no go area is. 

Eigenlijk zou dit kabinet af moeten treden maar van nieuwe verkiezingen worden we niet heel erg veel wijzer. Ja, ook de VVD gaat dan fors verlies lijden en daarmee kunnen we dan eindelijk Rutte afserveren zonder dat we Edith Schippers (de ultieme tragedie natuurlijk) daarvoor terug krijgen. Maar het stikstof- en het klimaatdossier zullen sneuvelen. Krijgen die agrarische terroristen toch hun zin!

Je kunt natuurlijk zeggen dat Caroline van der Plas een geweldige prestatie heeft geleverd en in zekere zin is dat zo. Maar vergeet niet dat we geen enkel idee hebben waar deze partij echt voor staat op al die andere dossiers dan die waarin een tractor voorkomt. De burger heeft gesproken en mocht de vorige keer FvD zich verheugen in kiezersgunst, dit keer is het BBB. Maar wat voor mensen komen straks in de bankjes en vak K te zitten? Niemand die het weet. We gaan onzekere tijden tegemoet!

Geen opmerkingen: