vrijdag 12 mei 2023

Graven en auto's

 

We bezochten een begraafplaats ter nagedachtenis aan vooral gevallen soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Je realiseert je prompt dat wij nauwelijks weet hebben van wat zich toen hier heeft afgespeeld. Stierven de Letten in dienst van de Duitsers tegen de Russen of in dienst van de Russen tegen de Duitsers, In beide gevallen werden ze gedwongen. We hebben geen idee wat hen destijds is overkomen.




Direct naast dit oorlogskerkhof liggen nog twee enorme begraafplaatsen, waarvan we er één bezochten. Ook hier liggen Russen en Letten dor elkaar ofschoon de Letten duidelijk in de meerderheid zijn. Sommigen bouwden voor zichzelf een fors mausoleum, anderen hielden het bescheidener. Het is een ongekend grote begraafplaats midden in een prachtig bos, je kunt er uren ronddwalen zonder je ook maar een moment te vervelen.



Hierna bezochten we omwille van de tegenstelling een automuseum. Een lelijk museum maar de inhoud was werkelijk prachtig. Je kreeg een redelijk goed beeld van de ontwikkeling van de auto-industrie, zij het dat hier geen Amerikanen te bewonderen waren. Wel veel ons onbekende Russische auto's en verdomd, ook die Russen konden prachtige auto's bouwen.




Geen opmerkingen: