dinsdag 2 mei 2023

Een landbouwakkoord? Gelooft u het zelf?

 

Want dat landbouwakkoord, waarbij alle betrokken partijen tot een gezamenlijk gedragen beleid komen om de stikstofdoelstellingen te realiseren, gaat er natuurlijk nooit komen. Partijen zijn met elkaar aan tafel gaan zitten nadat ze daartoe tamelijk dwingend waren uitgenodigd door de minister. En ze kwamen aan tafel zitten uit pr-overwegingen. Maar u denkt toch niet dat de boeren bereid zouden zijn ook maar iets van hun positie af te staan?

De RABO heeft al aangegeven dat de bank niet bereid is een deel van de leningen aan boeren kwijt te schelden. De banken hebben zich decennialang helemaal suf verdiend aan de boeren en daarmee een zware rol gespeeld in de problemen die daar uiteindelijk uit voortvloeiden. Nu het erop aankomt gezamenlijk met oplossingen te komen voor het blunderbeleid van de laatste zestig jaar geeft de bank gewoon niet thuis.

En wat dacht u van de grootwinkelbedrijven en supermarkten? Die zijn al decennialang enkel bezig met een race to the bottom. Zij hebben er helemaal geen belang bij om de boeren een eerlijker prijs voor hun producten te betalen want dat moet worden doorberekend aan de klant en die loopt bij prijsverhogingen meteen naar de concurrent die het net nog wat goedkoper weet aan te bieden.

En de grote agribedrijven zitten niet eens aan tafel. Van hun overwinsten betalen ze alle boerenacties en jutten ze de boeren op om in verzet te komen. En die sneue boeren trappen er maar wat graag in. Maar een bijdrage leveren aan een oplossing? En dat is wat mij zo woedend maakt: de boeren en hun achterban hebben de jammerlijke keuze gemaakt alle klimaat- en milieuproblemen gewoon te ontkennen. En samen met Louise Fresco, moge de duivel haar halen, zetten ze in op ecomodernisme. Innovatie en techniek moeten oplossingen bieden en als dat niet werkt, jammer dan!

Kortom, dat landbouwakkoordoverleg is van meet af aan gedoemd te mislukken. Er zitten partijen aan tafel die van meet af aan niet van plan waren er samen uit te komen. En de regering heeft die truc van een groots opgezet landbouwakkoordoverleg alleen maar uit de kast getrokken om tijd te winnen. Als de minister faalt, wordt het dan Chefsache? Dan moet Rutte dus aan de bak maar die man heeft totaal geen idee waar het met dit land heen moet. Wat een ellende, wat een jammerlijk geblunder, wat een  treurigheid.

Geen opmerkingen: