zaterdag 13 mei 2023

Riga, een aangename en sympathieke stad

 

We kwamen hier met ondanks de zon slechts 7 graden Celsius. Binnen zes dagen is de temperatuur gestegen naar ruim 23 graden met elke dag een wolkenloze hemel. Prachtig fotografieweer dus. Riga is ons zeer goed bevallen. Het is een aangename stad met enorm veel groen, parken en parkjes. Vergelijk deze stad eens met Amsterdam en dan ben je er snel uit waar je sympathie naar uitgaat. Amsterdam is te druk, er komen gewoon teveel toeristen die hele delen van de binnenstad hebben overgenomen.

Daarvan is hier in Riga geen sprake. Wel zie je ook hier, o gruwel, bierfietsen. Onbegrijpelijk ook is dat fietsers en vooral elektrische steps hier gebruik moeten maken van het fietspad! Dat er niet veel meer ongelukken gebeuren is mij een raadsel. De steppers met name maken het wel heel erg bont. Fietspaden zijn hier niet of nauwelijks maar die step zouden ze moeten verbieden als er geen specifieke infrastructuur voor beschikbaar is.

Schreef ik eerder dat er nauwelijks moderne kunst of architectuur te bewonderen is, moet ik dat beeld wellicht een beetje bijstellen. Er worden in Letland wel degelijk mooie nieuwe gebouwen neergezet maar het is zeer mondjesmaat en verspreid over het land. Dat geldt ook voor de moderne kunst, het wordt wel bedreven maar een galeriecultuur heb ik hier nergens kunnen ontdekken. En wat misschien wel het belangrijkste is: we blijven het gevoel houden dat iets de mensen hier bedrukt. Ze willen maar geen blije indruk maken, ondanks de nu toch echt in aantocht zijnde zomer.

Echte armoede hebben we in de stad niet gezien, wel veel mensen die gezien de auto  die ze rijden over een fors inkomen moeten beschikken. Vooral de Porsche is hier populair maar we zagen ook een Ferrari en nog veel meer bolides van naam en faam. Ook rijden er aardig wat Russen rond maar dan wel altijd in de duurdere automerken. Fout volk in foute auto's, zullen we maar zeggen.

Enfin, wie de hele fotoreportage wil zien, moet hier klikken.

Geen opmerkingen: