vrijdag 22 maart 2024

Dominee en koopman

 

Als je asielzoekers in staat stelt gedurende hun procedure te werken levert dat de Nederlandse staat geld op. En veel ook. Mij leek dat altijd een no brainer. Maar in ons land meende de dominee dat het beter was als asielzoekers zich stierlijk gingen vervelen. Misschien gingen die mensen dan wel vervelende dingen doen en konden we ze op andere gronden dan gebruikelijk weer over de grens zetten. Of misschien werd die verveling zo erg dat ze uit zichzelf wel opdonderden.

Waarom heeft het eigenlijk zo lang geduurd voordat een economisch onderzoeksbureau eens mocht uitzoeken wat werkende asielzoekers ons zouden kunnen opleveren. Nou, in tien jaar tijd kan het zomaar om twee miljard euro gaan. Vooral in de vorm van loonbelasting natuurlijk maar verdienende asielzoekers gaan ook meer uitgeven, dus het zal ook btw opleveren. Ook zullen de bijstandskosten aanzienlijk dalen. Maar misschien wel de grootste winst ontstaat doordat werkende asielzoekers veel gemakkelijker en sneller integreren. Dat is pas echte winst.

Gek he? Dat we daar zo maar achter zijn gekomen. Gaan we het nu ook mogelijk maken dat asielzoekers gewoon kunnen werken? Maar hebben wij met een rechtsradikaal kabinet voor de deur nog wel dominees in ons land die zo'n verlicht idee nog willen ondersteunen en bepleiten?

Geen opmerkingen: