dinsdag 3 juli 2012

The Scruton Oracle


Roger Scruton neemt het in de NRC van 2 juli op voor Thierry Baudet. Dat verbaast me niets. Hij schrijft: "Als Engelsman en minnaar van de Romeinse beschaving ben ik niet tegen het Imperium, maar het is wel belangrijk om te beseffen wat het inhoudt en de goede van de slechte vormen ervan te onderscheiden. De goede vormen dienen om de plaatselijke loyaliteiten en gebruiken te beschermen onder een dak van beschaving en recht; de slechte vormen proberen de plaatselijke gebruiken en rivaliserende loyaliteiten uit te bannen en te vervangen door een wetteloze en gecentraliseerde macht".
Dit is demagogie in optima forma. Alsof we geen honderden voorbeelden kennen van natiestaten die lange jaren werden geknecht door dictators, ik noem er slechts drie: Mugabe, Saddam en de generaties Kim. En de Europese Unie wordt hier voorgesteld als een imperium met slechte bedoelingen (Baudet beweert zelfs dat de EU is uitgevonden door technocraten die de unie concipiëren om er later de mooie machtsposities voor zichzelf en hun maatjes te reserveren). En de gecentraliseerde macht zou wetteloos zijn, alsof we geen Europees Parlement hebben.
Ook beweert Scruton dat de Europese bevolking nimmer de gelegenheid heeft gehad om zich uit te spreken over Europa. Alsof we geen stemrecht kennen. De primaire uiting van nationale loyaliteit, stelt Scruton, betreft de verbondenheid met het grondgebied en de gemeenschap die zich daar heeft gevormd. Dat is de moderne versie van Blut und Boden. Wij Nederlanders kennen onze geschiedenis amper of in het geheel niet.
Natuurlijk hebben onze politici niet altijd het best denkbare of meest realistische en eerlijke verhaal over Europa verteld. Maar wij hebben hen dat toegestaan, we hebben hen niet weggestemd. Logisch, want we verdienden aan Europa, ondanks onze status als netto-betaler.
Ik durf te beweren dat die zogenaamde verbondenheid met het grondgebied voor maar heel erg weinig mensen een reëel gegeven is. En Maxima had natuurlijk wel degelijk gelijk: dé Nederlandse identiteit bestaat niet, zoals ook dé Argentijnse identiteit niet bestaat.
Nog zo'n groteske opmerking van Scruton: "De politieke klasse in Europa heeft de rechtstreekse uiting van nationale gevoelens gedemoniseerd". Wat een onzin. Natuurlijk hebben we niet altijd verstandig gereageerd op Janmaat of Wilders maar zij hebben vooral zichzelf gedemoniseerd door hun "eigen volk eerst" mentaliteit. Laat die nationale gevoelens zich alstublieft beperken tot het Nederlands Elftal en Koninginnedag. Alle andere vormen van nationale loyaliteit bezorgen mij in ieder geval een gevoel van onrust, van manipulatie, van duistere regie.
Een slecht stuk van Scruton, die zoals gewoonlijk zijn gratuite beweringen niet onderbouwt. Hij mag het allemaal vinden hoor, maar ik kan hem niet serieus nemen.

Geen opmerkingen: