maandag 19 augustus 2013

Krugman op zijn nummer gezet


Paul Krugman lees ik graag, de man is een topeconoom en Nobelprijswinnaar, dus zijn mening neem je graag ter harte. Sweder van Wijnbergen lees ik ook graag. Ook een topeconoom ofschoon niet van wereldfaam maar in ieder geval iemand die heldere taal spreekt en ingewikkelde problemen helder weet uit te leggen.
In een artikel in de NRC van 16 augustus legt hij uit waarom Krugman ongelijk heeft met zijn opmerkingen aan het adres van Nederland dat het slechter zou doen dan België. Met vier simpele grafiekjes laat Sweder van Wijnbergen zien dat Nederland nauwelijks voor België onderdoet waar het de groei van het bruto binnenlands product betreft, een lagere werkloosheid kent dan België, een lager begrotingstekort heeft en een overschot heeft op de lopende rekening waar België een tekort laat zien.
Krugman wil vooral betogen dat bezuinigen niet werkt maar Sweder van Wijnbergen weigert hem daarin te volgen. Bezuinigingen zijn onvermijdelijk vindt hij, zeker zolang de Nederlandse staat meer uitgeeft dan er inkomsten binnenkomen, zeker zolang de staatsschuld maar niet afneemt waardoor de rentedruk alleen maar blijft stijgen.
De fout die de Nederlandse regering in de ogen van Sweder van Wijnbergen maakt is tweeledig. We slagen er maar niet in ons bankenprobleem echt op te lossen omdat we niet het lef hebben van de banken te eisen dat ze hun herkapitalisering financieren door hun aandeelhouders aan te spreken. De VS heeft dat wel gedaan en plukt daar nu de zoete vruchten van. De kredietverlening stijgt weer in de VS. En op de tweede plaats zijn de overheidsschulden in de Eurozone dermate hoog dat terugbetalen niet meer realistisch te noemen is.
Nou meen ik te begrijpen dat de Amerikaanse overheidsschuld toch ook niet misselijk is en dat de Amerikaanse kurk vooral drijft op Chinese leningen. Dan moet het in China dus vooral niet fout gaan, want dan zal ook het Amerikaanse sprookje van wederopstanding maar een kort leven beschoren zijn.


Geen opmerkingen: