dinsdag 6 augustus 2013

Arm Italië


Uiteindelijk is het Berlusconi niet gelukt een veroordeling te voorkomen. In de achterliggende decennia heeft hij alle denkbare machtsmiddelen aangewend om de confrontatie met de rechterlijke macht te kunnen ontlopen. Als het daarvoor nodig was wetten aan te passen, werden wetten aangepast. Nu het uiteindelijk dan tot een veroordeling is gekomen, noemt hij de rechterlijke macht gepolitiseerd en roept hij de Italianen op ten strijde te trekken tegen die magistraten.

Berlusconi is een fascinerende man omdat hij erin is geslaagd zich met list en bedrog omhoog te werken, een conglomeraat van bedrijven te stichten, een gigantisch persoonlijk vermogen op te bouwen, een bijna volledige greep op de Italiaanse media te krijgen en gedurende decennia een allesbepalende rol in de politieke arena te spelen.

Wat betekent een veroordeling van Berlusconi? Niet meer dan dat hij vier jaar huisarrest krijgt opgelegd waarbij hij zelf mag bepalen in welk van zijn paleizen hij mag wonen. Zijn aanhangers menen dat Berlusconi een presidentieel pardon verdient, waarbij het huisarrest wordt omgezet in een geldboete. Laten we er maar op vertrouwen dat Napolitano daar geen medewerking aan wil verlenen.
Partijcoördinator Sandro Bondi verklaart dat "als Berlusconi geen politieke bewegingsvrijheid krijgt, Italië daadwerkelijk en vorm van burgeroorlog riskeert". En kamerlid Daniela Santanché merkte op: "We leven in een dictatuur. Berlusconi's veroordeling vraagt om een revolutie".

Daar kan je nog eens trots op zijn, op politici die alleen door slippendrager te willen zijn van een wild om zich heen neukende ijdeltuit tegen de wetten van de zwaartekracht omhoog zijn gevallen en zulke schandelijk onverantwoordelijke uitspraken menen te mogen doen.
De Italianen mogen natuurlijk zelf bepalen op wie zij hun stem uitbrengen maar als Europeaan hoop ik oprecht dat we snel verlost mogen worden van de machtswellusteling Berlusconi. Maar ja, wie springt er straks in het gat dat daardoor ontstaat?

bron"NRC 5 augustus 2013

Geen opmerkingen: