maandag 5 augustus 2013

Friesland


Prachtig weer en nog betere vooruitzichten brachten ons naar Friesland, land van de schilders Abe Gerlsma en Willem van Althuis. Een van de mooiste provincies van ons land, zo stelden we al eerder vast. Land van wind, ruimte, licht en tegenlicht. Land waar een kerk op een terp werd gebouwd zodra ergens drie huizen of boerderijen bij elkaar in de buurt stonden. En die Friezen bestreden elkaars waarheid van het woord: In Holwerd waar wij een weekje verbleven staan drie kerken, een Doopsgezinde, een Gereformeerde en een Nederlands Hervormde. Dat fenomeen troffen we vaker aan.

Friesland ontvolkt, zichtbaar en dat is treurig. Met het uitdunnen van de bevolking krijgt de lokale middenstand het steeds moeilijker, totdat die kleine ondernemers hun pijp aan Maarten geven, waardoor het voorzieningenpeil nog verder daalt en de aantrekkingskracht van zulke woonkernen in snel tempo afneemt. Veel karakteristieke boerderijen en woningen zijn jaren geleden al aan gekocht door naar rust en stilte verlangende pensionado's die hun met goud geld aangekochte onroerend goed niet meer te gelde zullen kunnen maken. Hun kinderen wonen elders in het land en peinzen er niet over zich in dat verre lege Friesland te vestigen.

Een lastig fenomeen. Alleen economische groei zal tot bevolkingsaanwas leiden maar het zou eeuwig zonde zijn als dat ten koste van de schoonheid van het Friese land zou gaan. Zolang de boeren maar blijven maar ook zij hebben behoefte aan een minimale sociaal-economische infrastructuur. Ga erheen, zou ik zeggen, al is het maar voor een korte vakantie. Het is er prachtig en vol adembenemende vergezichten en panorama's zonder dat je eerst hoge bergen moet beklimmen om ervan te kunnen genieten. Nergens ook zag ik zoveel valkjes als in Friesland. Ga erheen, het is echt de moeite waard.






Geen opmerkingen: