woensdag 7 augustus 2013

Nighttrain to Lisbon


Pascal Mercier schreef een onvergetelijk mooi boek Nachttrein naar Lissabon. De roman beschrijft een aantal zoektochten waarmee een mens geconfronteerd kan worden: die naar het eigen verleden, naar de zin van het bestaan, naar de rol van het toeval, naar het feitelijke verloop van een intrigerende en droevige geschiedenis uit het tijdperk Salazar in Portugal en een zoektocht naar de schrijver van een filosofische verhandeling.
Bille August heeft een verhaallijn uit deze magistrale roman gebruikt voor zijn film Nighttrain to Lisbon. Daar is op zich niets op tegen zolang men zich maar realiseert dat boek en film niet of nauwelijks met elkaar samenvallen, je zou hoogstens kunnen zeggen dat de film is gebaseerd op het boek. Wie de film waardeerde - en dat verdient hij zeker - moet vooral het boek gaan lezen want daarin is nog veel meer te genieten en te overpeinzen dan de film te bieden had.
De film is Engelstalig maar dat stoort vrijwel geen moment. Prachtige hoofdrollen van Jeremy Irons en Charlotte Rampling, Tom Courtnay en Bruno Ganz. Jack Huston als Amadeu overtuigde mij minder, hij was in de film vooral de mooie jongen, eerder dan een schrijver van fascinerende filosofische overpeinzingen. Ook de Portugese sfeer is goed getroffen in de film die zich uitsluitend bezighoudt met de verzetsgroep in het Portugal van Salazar. Maar dat is dan wel op een volstrekt integere manier verfilmd.
De film is dus een aanrader maar vooral aanleiding om het boek nog eens extra onder uw aandacht te brengen!

Geen opmerkingen: