zondag 11 augustus 2013

Laicité


In Frankrijk hebben ze de laicité, de Franse versie van de scheiding tussen kerk en staat. Maar het gaat daar wel erg ver. Nu zijn er initiatieven ontplooid om het hoofddoekje op universiteiten te verbieden. Nee, niet voor het onderwijzend personeel maar ook voor moslimstudentes.
Mij lijkt dat onzinnig, van mij mag iedere burger laten zien welk geloof hij of zij aanhangt zolang de vertegenwoordigers van de staat maar absolute neutraliteit aan de dag blijven leggen en mijn rechten als burger op gelijke behandeling maar niet geschaad worden. Als de Franse mensa op vrijdag geen vlees serveert, is er ook niets op tegen om halal voedsel aan te bieden voor de moslimstudenten. Als je het hoofddoekje uit het straatbeeld wil weren, dan moeten ook alle katholieke kerkklokken aan banden worden gelegd. Geen gebeier meer op vroege uren.
Laten we maar hopen dat de Franse regering het hoofd koel houdt. Als wij willen dat andersdenkenden in onze samenleving integreren, help het niet wanneer je hen het gevoel geeft dat ze zich moeten schamen voor hun overtuiging. Ik vermoed zo dat de Fransen grotere zorgen en zwaardere prioriteiten hebben dan uiterlijke tekenen van religiositeit.

Geen opmerkingen: