maandag 5 augustus 2013

Ruurd Wiersma


Ruurd Wiersma, boerenzoon, leefde van 1904 tot 1980. Hij verdiende de kost als melkvaarder in Friesland, hij werd geboren in Dokkum en leefde later lange tijd in Burdaard. Hij werd verliefd op een te jong meisje dat om die reden door de kerk werd ondergebracht op een voor Wiersma onbekend adres in Den Haag. Hij werd ui het kerkgenootschap verwijderd, vermoedelijk omdat hij zijn contributie niet betaalde en aangezien de kerkbestuurderen ook zijn werkgever waren in de melkfabriek, werd er ook nog eens een korting op zijn loon toegepast wegens niet sociaal gedrag.
Toen een oliekachel in zijn huisje ontplofte was de hele boel dermate beroet dat hij besloot tot het overschilderen van al zijn muren. En zo ontpopte zich de autodidact naïef schilder RW, de initialen waarmee hij al zijn schilderstukken (huisraad, wanden, paneeltje - geen doek) ondertekende om belasting te ontwijken. Of de fiscus hem daardoor met rust liet, wordt niet vermeld.
Zijn huisje in Burdaard is nu een museumpje geworden en ik kan u een bezoekje ten zeerste aanraden. Niet omdat zijn werk om schilderkunstige redenen nu zo interessant is, er valt wel wat op aan te merken. Maar het korte levensverhaal van de man en de voorstellingen die hij op een inderdaad primitief-naïeve manier overbracht zijn innemend op zijn minst.
Als je toch in de buurt bent, daar ergens tussen Dokkum en Bartlehiem, ga er eens kijken, het is echt de moeite waard.




Geen opmerkingen: