zondag 18 augustus 2013

De wet is voor iedereen gelijk?


Ergens vorige week zagen we een hoofdredacteur van de Berlusconi-pers een vergelijking maken tussen Berlusconi en Gandhi, welke laatste immers ook regelmatig werd gearresteerd en veroordeeld. Nu heeft iedereen het recht op een eigen mening maar de onbeschaamdheid om Berlusconi te vergelijken met Gandhi is toch wel een misselijkmakend en sterk staaltje van geschiedvervalsing. Dat een onwetende malloot zoiets presteert is nog te verdragen maar dat een hoofdredacteur zich zulke onbetamelijkheden kan permitteren is toch wel het beste bewijs dat je in de wereld van Berlusconi tegen de wet van de zwaartekracht in omhoog kunt vallen.

Nu lijkt het erop dat president Napolitano zou overwegen om Berlusconi, mocht hij daarom vragen, gratie te verlenen onder de voorwaarde dat bunga-bunga-boy geen aanleiding zou geven tot een kabinetscrisis. Alles ten faveure van politieke stabiliteit, lijkt de president daarbij te overwegen.
Dat zou Realpolitik in optima forma zijn maar mij lijkt dat een heilloze weg. Berlusconi zal weten te vermijden dat hij als de aanstichter van een kabinetscrisis wordt gezien maar elk volgend kabinet zal toch naar zijn pijpen dienen te dansen, want een ding is zeker: Berlusconi geeft zich nooit gewonnen en zal zijn machtspositie nooit vrijwillig inleveren. Dit keer ben ik het hartgrondig eens met Beppe Grillo die verklaarde: "Als Berlusconi wordt gered, sterven de instituties".

Ik begrijp de fascinatie voor het fenomeen Berlusconi maar de Italianen begrijpen maar niet welk een onvoorstelbare schandvlek deze machtswellusteling is. Anders gezegd, de Italiaanse instituties zijn allang dood en Berlusconi heeft daar een ruim aandeel in gehad. Wat vooral stoort is zijn ongekende schaamteloosheid, of het nu gaat om het breidelen van de pers, het fnuiken van de rechtsgang, het in discrediet brengen van de rechterlijke macht, machtsmisbruik, geschiedvervalsing, seksisme of racisme of welk beledigend optreden dan ook, Berlusconi is van al deze markten thuis en heeft zijn meerdere daarin nog niet gevonden.

Laten we hopen dat Napolitano op zijn schreden terugkeert. De wet behoort gelijk te zijn voor iedereen.

Geen opmerkingen: