zondag 19 januari 2014
Zorg als winstmachine?
We geven met elkaar 73 miljard uit aan zorg. Dat geld wordt bijeengebracht door verplicht af te dragen zorgpremies, eigen risico en belastinggeld. U en ik betalen die zorg en we horen nu al decennia lang dat we de kosten van die zorg maar niet kunnen beheersen.
Ook hebben we allemaal wel voorbeelden van inefficiency van de zorg en nog onlangs lazen we in de NRC dat er enorme verschillen bestaan tussen behandelingskosten, afhankelijk van de plaats waar je je laat behandelen.
Nu wil minister Schippers van VGZ het mogelijk maken dat ook in de zorg winsten kunnen worden uitgekeerd aan de aandeelhouders. De argumentatie is dat de samenleving deze bedrijfstak niet onder controle krijgt en dat banken steeds huiveriger worden de rol van financier op zich te nemen. De zorg is dus aangewezen op private investors en die zijn alleen over te halen wanneer aan het einde van de rit winsten kunnen worden uitgekeerd. De minister stelt wel een paar voorwaarden:
* de aandeelhouder moet minstens drie jaar bij de onderneming betrokken zijn
* er moet minstens drie jaar op rij winst gemaakt zijn
* de kwaliteit van de zorg moet door de Inspectie goedgekeurd zijn
* het eigen vermogen moet minstens 20% van het balanstotaal vertegenwoordigen
* de onderneming krijgt geen staatssteun.
Het gaat hier om symboolwetgeving want de zorg is dermate complex dat het nu al mogelijk is om op tal van manieren winst uit te doen keren. Dus wat houdt ons tegen? Ik zou zeggen: het toestaan van winstuitkering in de zorg betekent afscheid nemen van wat tot nog toe de basis vormt van onze zorg en zorgverzekering, de solidariteit.
Bovendien geeft de overheid zichzelf hiermee een brevet van onvermogen: wij krijgen het niet voor elkaar, dus we moeten deze ontwikkeling wel toestaan. Ik stel daar tegenover dat er nog lang niet alles is gedaan om de kosten van de zorg daadwerkelijk te beheersen. Laten we eerst de maatschappen in de zorg maar eens afbreken en vervolgens daadwerkelijk iets doen aan de veel te machtige positie van de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie.
Winst uitkeren in de zorg betekent dat het geld dat u en ik er aan de voorkant in hebben gestopt, aan de achterkant uit weg gehaald wordt. Ik zie niet in dat daarmee de kosten van de zorg worden beheerst, integendeel. U en ik kunnen nul komma nul invloed uitoefenen op de zorg, we worden verplicht tot premieafdracht en eigen risico en we betalen ons scheel aan belastingen. Er zijn heel wat spelers die schathemeltje rijk worden in het zorgtraject: de zorgverzekeraar, de specialisten, raden van bestuur, raden van toezicht, hele hordes aan managers en zo voorts en straks kunnen we daar dus de zorgondernemer aan toevoegen. Wat heet? Die zorgondernemer is er allang. Ik durf wel te stellen dat de zorg een uiterst profijtelijke bedrijfstak is voor een hele grote groep actoren, behalve de patiƫnt. U en ik dus.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten