zondag 19 januari 2014

Bolkestein is weer eens boos


Ruim baan voor Bolkestein in de NRC van dit weekend zodat hij uit kan leggen dat de hele wereld samenspant tegen Israël en zich laat ringeloren door Arabische propaganda. De internationaalrechtelijke status van de westelijke Jordaan oever is dat deze eerst door Jordanië werd geannexeerd in 1948 en daarna door Israël in 1967 in beslag werd genomen. Dat gebied kan dus niet Palestijns worden genoemd, aldus Bolkestein, dat kan pas als er een tweestatenoplossing is bereikt. "Tot dan is het betwist gebied".

Tja, dat noem ik nog eens een schoolvoorbeeld van geschiedvervalsing. Op die westelijke Jordaanoever woonden destijds al eeuwenlang Palestijnen die door een pennenstreek zonder enige vorm van inspraak verdreven werden ten behoeve van een volk dat op basis van apocriefe geschriften een religieuze claim op dat stuk land legde. Van een volk was niet eens sprake, het ging om aanhangers van een geloof die zich, sinds zij uit Egypte werden verdreven, in de diaspora begaven tot zij op een onvoorstelbaar misdadige wijze in de Holocaust met vernietiging werden bedreigd. Het zware lot van de joden staat niet ter discussie, staat buiten kijf maar hun claim op een stuk grond is volslagen irrationeel. En laten we niet vergeten dat Israël mede mogelijk is gemaakt doordat velen in Europa de joden liever kwijt dan rijk waren na de Tweede Wereldoorlog (zie Ian Buruma in 1945).

Een één-staatoplossing vindt Bolkestein rampzalig want dat zou, "gezien de hoge Palestijnse vruchtbaarheid, het einde betekenen van de Joodse staat, tenminste indien het beginsel one man one vote in een eenheidsstaat zou gelden". Hier erkent Bolkestein dus dat er sprake is van een joodse staat en dat een één-staatoplossing alleen kans van slagen heeft wanneer afgezien wordt van de democratie.

Bolkestein lijkt een voorstander van een tweestatenoplossing ofschoon hij veel meer de indruk wekt dat hij liever zou zien dat al die Palestijnen opgenomen zouden worden in de Arabische schoot. Ze zijn met te weinigen om daar nu echt een probleem van te maken, meent Bolkestein. Ook hoor je hem met geen jota spreken over de manier waarop het Israëlisch beleid sinds Ariel Sharon er nu juist op gericht is een tweestatenoplossing voorgoed onmogelijk te maken door de illegale nederzettingenpolitiek. De VN is daar volkomen helder over, maar ook daar maakt Bolkestein geen gewag van.

Hij schermt met ongekend ruimhartige toezeggingen die Olmert in 2008 gedaan zou hebben, maar daar klopt helemaal niets van. Bolkestein weet dat ook, want hij schrijft: "Over aard en reikwijdte van Olmerts voorstel wordt getwist. Maar het is onmiskenbaar dat Israël toen bewoog". Ja, zo kan ik er ook nog wel een paar bedenken. Net als vele anderen noemt Bolkestein Israël een democratie maar ook dat waag ik te weerspreken. Israël is alleen democratisch voor joden en is inmiddels vrijwel geheel verworden tot een theocratie. Een theocratie verdraagt zich niet met democratie. Geen enkele theocratie.

Ik houd niet van complotdenkers en ik vind het ook beneden de statuur van Bolkestein om nu met zo'n wereldwijd anti-Israël-complot aan te komen zetten. Bollkestein neemt een loopje met de geschiedenis en kraamt gewoon onzin uit. Dat hij een groot vriend van Israël is weten we. Daar is niets mis mee. Maar hier laat hij zich gaan als de grumpy old man zoals we hem nu al een paar jaar kennen. Bolkestein betrekt loopgraven, daar is nog nooit een conflict mee opgelost.

Geen opmerkingen: