zaterdag 11 januari 2014

Rare Rutte


Israël maakt een boel kabaal over Nederlandse bedrijven die zich terugtrekken uit samenwerkingsverbanden met Israëlische bedrijven die de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem faciliteren. Premier Rutte kronkelt zich in de meest vreemde bochten om toch maar te benadrukken dat Nederland Israël nog steeds heel lief vindt. En ofschoon Nederland formeel een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van de illegale nederzettingen kent, durft Rutte zonder verdere toelichting te verklaren dat het besluit van PGGM om zich terug te trekken als investeerder in vijf Israëlische banken, niet past in dit ontmoedigingsbeleid.

Hoe pervers Israël wel niet is, kan niet beter worden geïllustreerd door het besluit dat de regering vrijdag jongstleden bekend maakte om ruim 1.400 woningen bij te gaan bouwen in de bezette gebieden. Israël heeft met de nederzettingen slechts één doel voor ogen: een tweestatenoplossing definitief onmogelijk maken. Dat er bij de stichting van de staat Israël destijds in 1948 meer dan zevenhonderdduizend Palestijnen het land uit werden geflikkerd is men daar allang vergeten.

En dit besluit tot uitbreiding maakte de regering bekend onmiddellijk nadat Kerry vertrokken was. Kerry was op bezoek in Israël vanwege de vredesonderhandelingen! En wat zegt de Israëlische ambassadeur in Nederland?: "Maar belangrijker vind ik dat bedrijven als PGGM en Vitens een verkeerd signaal afgeven met hun acties. De Amerikaanse minister van Buitenlandse zaken, John Kerry, doet zijn best het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen vlot te trekken. Een beroerde timing". Als je dit niet pervers kunt noemen, dan weet ik het niet meer.

Het gekrakeel van Israël over zich terugtrekkende Nederlandse bedrijven is grotesk en immoreel. Ze hebben ook nog het lef te stellen dat de kwestie van de nederzettingen thuishoort in de lopende vredesonderhandelingen. Maar Israël heeft tot nog toe alleen maar duidelijk gemaakt helemaal geen vrede te willen en is ook zeer beslist niet van plan Palestijnen ooit als gelijkwaardige burgers en landgenoten te willen beschouwen.

Ik hoop vurig dat Vitens, Haskoning en PGGM spoedig navolgers krijgen.


Geen opmerkingen: