maandag 20 januari 2014

The rich get richer


OXFAM heeft een rapport uitgebracht onder de titel Working for the few - Political capture and economic inequality. De konklusies uit dit rapport zijn ontnuchterend. Goed voer voor wie de vooruitgangsgedachte aanhangt. Dit zijn die konklusies:

* De helft van de totale welvaart is in het bezit van één procent van de bevolking.
* Deze welvaart van die ene procent vertegenwoordigt een bedrag van USD 110 triljoen en dat is 65 maal zoveel als het bezit van de armste helft van de wereldbevolking.
* De armste helft van de wereldbevolking bezit net zoveel als de 85 rijkste mensen op aarde.
* Zeven van de tien mensen leven in landen waar de economische ongelijkheid in de laatste dertig jaar is toegenomen.
* De rijkste één procent heeft zijn aandeel in de rijkdom in 24 van de 26 landen die in dit onderzoek zijn betrokken zien toenemen.
* In de USA heeft de rijkste één procent beslag weten te leggen op 95 procent van de groei na de crisis sinds 2009 terwijl de negentig procent daaronder armer werd.

Weet u nog hoeveel mensen er nu op deze aarde leven? Zeven miljard en in 2040 zullen dat er negen miljard zijn. Niet alleen worden de rijken steeds rijker, zij zijn tevens de burgers die het meeste profiteren van economische groei, de beste toegang tot zorg en onderwijs hebben en steeds meer invloed op politieke besluitvorming weten te vergaren.

Beschaving en moraal?

Geen opmerkingen: