woensdag 8 januari 2014

Nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever besmet


Het Israëlische bedrijf Mekorot onttrekt water uit Palestijns gebied en levert dat aan de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Nou ja, illegaal, dat vindt zo'n beetje de hele wereld behalve Israël zelf. Het Nederlandse waterbedrijf Vitens zegde een eerder aangegane samenwerking met Mekorot op, vanwege dat nederzettingen-aspect.

Om diezelfde reden besloot ook Royal Haskoning zich terug te trekken uit een waterzuiveringsproject in Oost-Jeruzalem. En nu heeft het PGGM zich in de rij gevoegd en zegt de samenwerking met een aantal Israëlische banken op die bij de nederzettingen financieel betrokken zijn.

Het is een goede zaak wanneer grote bedrijven en beleggers zich op deze wijze manifesteren. Natuurlijk kan het niet zo zijn dat zij zich voor ieder politiek karretje laten spannen maar de illegale Israëlische nederzettingen ontstijgen het niveau van een 'politiek karretje'. Vooral is het een goede zaak dat deze bedrijven zich niet verschuilen achter meer of minder formeel regeringsbeleid maar zich realiseren dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben.

Geen opmerkingen: