woensdag 22 januari 2014

Populist Baudet wint eerste slag


De zich jurist en zelfs historicus noemende Thierry Baudet probeert de besluitvorming rond Europa lam te leggen door voor iedere gedragswijziging het volk te raadplegen middels een referendum.  Baudet meent dat de democratie daarmee gemoeid is en ontpopt zich daarmee als een populist pur sang.

Tot mijn schrik is de PVV niet de enige partij die dit initiatief steunt. Er is godbetert een Kamermeerderheid voor! Minister Timmermans merkte terecht op dat het Baudet zou sieren als hij aangaf waar hij precies staat in de discussie. De PVV is daar tenminste helder over, die wil uit de EU en van de Euro af. Wat Baudet wil en waarom is volkomen vaag. Dat wil zeggen, hij wil in ieder geval de procedures frustreren en lam leggen en kennelijk wil hij net als de PVV uit de EU en van de Euro af.

Het is een misverstand en volksverlakkerij te suggereren dat het over iedere stap in het eenwordingsproces van Europa organiseren van een volksraadpleging de democratie ten goede zou komen. Wij hebben in ons land een vertegenwoordigende democratie en daarmee voorkomen wij dat de politieke besluitvorming beheerst wordt door de onderbuik.

En dat is precies wat er met een referendum gebeurt. Razend ingewikkelde processen worden teruggebracht tot een simpele vraag en daar mag het volk dan op reageren. In or out noemt Cameron dat in Engeland. Vervolgens gaan de populisten ermee aan de haal en je kunt de uitslag van zo'n referendum dan ook met grote nauwkeurigheid voorspellen.

Natuurlijk krijgt Baudet zijn zin niet, mag ik hopen. Er is toch nog voldoende gezond verstand in de Eerste Kamer? Die bereidt wetgeving voor die moet leiden tot een meer algemeen raadgevend referendum dat afgedwongen kan gaan worden als er tenminste driehonderdduizend handtekeningen voor zijn verzameld.

Geen opmerkingen: