maandag 12 mei 2014

De PvdA is de weg kwijt, ook in Europa


Er lijkt toch iets grondig mis in de PvdA, alles wijst erop dat Samsom geen enkele grip meer heeft op zijn partij, die afstevent op weer een fikse nederlaag bij de komende verkiezingen voor (of tegen) Europa.

Ik weet niet wie de communicatieadviseur van de PvdA is voor deze verkiezingen noch wie de campagneleider is maar beiden hebben er weinig van begrepen. De PvdA heeft een speciale website geopend over wie de Europese vrienden van Wilders zijn. Vervolgens kun je van verschillende Europese politici citaten lezen waaruit mag blijken uit wat voor hout zij zijn gesneden.

Voorspelbaar natuurlijk, want die citaten zijn de afgelopen jaren langs verschillende kanalen tot ons gekomen.Maar wat bezielt de sociaaldemocraten om deze actie op te zetten, waarbij de websitebezoeker door middel van registratie aan kan geven niet gecharmeerd te zijn van de vrienden van Wilders.
Laat ik eens opsommen welke stommiteiten de campagnestrategen bij de PvdA hier begaan.

In de eerste plaats helpen ze Wilders aan gratis reclame, die kan fors bezuinigen op zijn eigen campagnebudget en het uitgespaarde geld gebruiken om weer eens een onderzoeksburo op te laten schrijven wat Wilders zo graag horen wil.

Campagne voeren door je tegenstander zwart te maken is per definitie een ongekend zwaktebod. Kennelijk zit de PvdA verlegen om goede thema's voor de EU-verkiezingen en uit arren moede neemt men nu zijn toevlucht tot het beschimpen van de concurrent.

De uitvoering van dit snode plannetje is bovendien kwalitatief uiterst belabberd. Het is een ronduit lelijke website die in een weekend in elkaar geflanst werd. Ook beperkt men zich tot uit ieder verband gerukte citaten zodat je niet kunt achterhalen in welke context de gewraakte uitlatingen werden gedaan.

Broddelwerk dus. En ik vrees dat de PvdA zich niet meer aan dit soort malaise gaat onttrekken. Ze hebben al een lijsttrekker die vooral een onzekere en weifelende indruk maakt. En door de nadruk te leggen op werkgelegenheid binnen de EU (geen enkel land mag meer dan 5% werklozen hebben; een mooi streven maar ik zie nog niet in hoe zo'n doel kan worden gerealiseerd) kiest de partij wel het minst heikele thema. Als het over de EU gaat heeft de gemiddelde kiezer totaal andere onderwerpen voor de geest.

Gaat het ooit nog goed komen met de PvdA?

Geen opmerkingen: