donderdag 1 mei 2014

J'accuse


Ja hoor, de maand mei komt er weer aan en het FJN laat weer van zich horen. Dit onbeduidende clubje - bestaande uit vader en zoon Loonstein, van wie de vader op religieuze gronden in zijn vrije tijd ook kleine joodse jongetjes verminkt - zegt de joodse gemeenschap te vertegenwoordigen en ziet erop toe dat er op 4 mei niet ook omgekomen Duitse soldaten worden herdacht.

In 2012 slaagde het FJN erin een rechter te vinden die de gemeente Vorden verbood op 4 mei ook langs Duitse graven te lopen en op basis van die uitspraak benadert Loonstein nu elke gemeente die plannen ontwikkelt om nu eindelijk eens op een serieuze wijze inhoud te geven aan het begrip 'verzoening'. Inmiddels is de rechterlijke uitspraak in hoger beroep ongedaan gemaakt maar in de praktijk blijken gemeenten toch te zwichten voor de walgelijke acties van Loonstein & Loonstein.

Ik heb het hier vaker betoogd, de Nationale Herdenking is geen exclusief joodse aangelegenheid maar is van ons allemaal. En ik behoor tot de Nederlanders die oprecht menen dat het tijd wordt voor definitieve verzoening, op alle fronten en op alle niveaus. Alleen dan kunnen samenlevingen en culturen verder met hun leven, hun co-existentie, hun gezamenlijk optrekken, hun geschiedenis.

Het wordt tijd dat vader en zoon Loonstein eens bijgeschoold worden in wat de essentie van het joodse geloof is. Het wordt tijd dat zij zich eens gaan realiseren dat verzoening helemaal niets afdoet aan de gruwelen van de Holocaust. En het wordt tijd dat gemeenten zich niet langer iets aantrekken van dit obscure clubje dat kennelijk belang heeft bij een vergiftigde sfeer.

Geen opmerkingen: