donderdag 29 mei 2014

Eindelijk een leenstelsel


Het heeft veel voeten in de aarde (gehad) maar nu lijkt er dan toch een leenstelsel te komen. Ik heb de afgelopen dagen goed geluisterd naar het verzet tegen deze nieuwe vorm van studiefinanciering maar werd niet één keer overtuigd door een deugdelijk argument. De zogenaamde leenangst is volstrekte onzin. Ik heb het hier eerder betoogd, studenten die de redelijkheid van het nieuwe systeem niet inzien hebben weinig te zoeken op een scholingsinstituut, die kunnen maar beter meteen gewoon werk zoeken.

Nu betaalt arm voor rijk en straks is dat voorbij. Het geleende bedrag mag tegen een ongekend lage rente in 35 jaar worden terugbetaald. En tijdens je studie mag je onbeperkt gebruik maken van een OV-jaarkaart, Eigenlijk is het schande dat studenten zo'n regeling niet gretig omarmen. Stel dat je € 30.000 leent (in de praktijk ligt dat bedrag gemiddeld veel lager) dan leidt dat tot een aflossing van circa € 100 per maand gedurende 35 jaar. Bedenk daarbij dat je dankzij je studie aanzienlijk meer gaat verdienen dan zonder die studie. Of je ouders arm of rijk zijn heeft hier helemaal niets mee te maken.

De samenleving investeert in de scholing van haar burgers. Is het werkelijk onredelijk daar iets voor terug te verlangen? Die studenten moeten niet zeuren maar aantonen dat ze over de intelligentie beschikken om deze zo noodzakelijke en welkome maatregel in dank te aanvaarden.

Geen opmerkingen: