zondag 25 mei 2014

Limburgse genen?


In de NRC van 14 mei lees ik dat een raadslid in Vaals geen wethouder mag worden omdat zijn partner als gevolg van zijn wethouderschap in de Raad zou komen. We weten allemaal dat raadsleden burgemeester en wethouders dienen te controleren. Hoe kun je dat naar eer en geweten doen als je familie van elkaar bent of het bed met elkaar deelt? De beide betrokkenen spreken nu van een coup en hebben zich van hun politieke partij afgesplitst. Kiezersbedrog natuurlijk.

Even verderop in Limburg, in Valkenburg aan de Geul, controleert een raadslid zijn vader die in dezelfde gemeente wethouder is. Junior verklaart doodleuk: "Ik zie niet in waarom je politiek en privé niet zou kunnen scheiden". In theorie heeft hij misschien gelijk maar zorgwekkend is dat hij niet begrijpt dat je iedere schijn van belangenverstrengeling dient te vermijden, juist in de politiek.

Natuurlijk is dit fenomeen niet strikt Limburgs, hoewel ze daar het cliëntelisme uitgevonden lijken te hebben. Ook In Rotterdam is een probleem ontstaan doordat een wethouder haar echtgenoot in Rotterdamse dienst (Marco Pastors, u kent hem nog wel) zou moeten controleren. Dat ging de Raad gelukkig te ver, zelfs haar eigen partij steunde haar niet unaniem. Een blunder van roeptoeter Eerdmans natuurlijk en je leert er maar weer eens van dat ook politici, ongeacht hun politieke kleur, allemaal maar gewone mensen zijn.

Ik was er even tussenuit maar er is niets veranderd. Heel geruststellend.


Geen opmerkingen: