zondag 25 mei 2014

Lake District


Voor het derde achtereenvolgende jaar bezochten we het Lake District. Een van de mooiste natuurgebieden in Europa, gevormd door een aantal ijstijden gedurende de laatste twee miljoen jaar. In totaal zestien meren, radiaal gerangschikt, en talloze bergen die alle te bewandelen of te beklimmen zijn. De Lakes herbergen de hoogste bergen van Engeland met de Scafell Pike als hoogste, 978 meter. Te hoog en moeilijk begaanbaar voor ons maar in de achterliggende jaren hebben we een paar honderd wandelkilometers afgelegd in dit verbluffend mooie gebied.


Mijn persoonlijk hoogtepunt dit jaar was het Wastwater en Wasdale Head, waar je je aan het einde van de wereld waant. De wegen houden er op bij een eeuwenoud kerkje, van waar je alleen nog de kilometers lange stenen muurtjes ziet, oude erfafscheidingen voor de schapenteelt. Boven het laatste muurtje rest nog slechts de kale bergrug. Niet de hoogste bergen, het zijn geen Alpen maar hun sterk glooiende hellingen maken een massieve en eindeloze indruk, waartegen de menselijke maat liliputdimensies aanneemt.


Wandelen tot je voeten branden en pijn gaan doen bij iedere stap en dan is er aan het einde altijd die pub, de een nog mooier dan de ander. Voor wie ervan houdt, zoals ik, is er geen heerlijker beloning denkbaar dan een pint of the darker ale. Wat een godendrank, daar kan geen hemelse maagd tegenop. Dat zouden die moslims eens moeten weten! Maar moslims lijken geen wandelaars. Er leven er genoeg in Engeland maar in de bergen kom je ze niet tegen.
U ben ik er trouwens ook niet tegen gekomen en dat is niet terecht. Verras uzelf eens en ga er een weekje heen en huur dan een huisje in Newlands, Stoney Acre, niet ver van Keswick is zeer aan te bevelen. De maanden mei en juni zijn met het oog op regenval het geschiktst.
Wandelen, ik schreef er hier eerder over, verdiept vriendschap en geeft eindeloos veel ruimte tot nadenken en filosoferen. De kop waait leeg en het lijf wordt er sterker van. Het Lake District is werkelijk onvergetelijk mooi!


En schoon. Nergens, maar dan ook werkelijk nergens tref je er zwerfvuil aan. In de bossen en bergen zul je nergens afvalbakken tegenkomen maar er blijft geen snippertje achter. De Engelse cultuur is heerlijk en de Engelsen zijn hulpvaardig, toegankelijk en gastvrij. Volgend jaar terug maar dan naar de Outer Hebrides. We houden u op de hoogte.


Geen opmerkingen: