donderdag 29 mei 2014

Mantelzorgboete


Ik had een hoge dunk van Jetta Klijnsma maar met de mantelzorgboete zit ze er volkomen naast. Haar stelling is dat wanneer ouderen door hun kinderen in huis worden genomen, zij minder lasten hebben en dus ook wel wat van hun AOW in kunnen leveren.
Het lijkt mij niet meer dan redelijk dat de ouders voor die inwoning betalen en daar hebben ze hun reguliere inkomen voor nodig. Maar hoe kun je als sociaaldemocraat op het idee komen juist in het minimale inkomen van een AOW-afhankelijke oudere te gaan snijden?
We zijn bezig met systeemhervormingen, welnu ook de AOW is aan herziening toe. Deze dient natuurlijk inkomensafhankelijk te worden, net als de kinderbijslag. Het is waanzin aan iedere burger ongeacht diens armoede of rijkdom een staatsinkomen te geven. AOW en KB zijn perfecte solidariteitsinstrumenten.
Als we uit collectieve middelen gefinancierde voorzieningen afschaffen heb je als zorgbehoeftige bejaarde op een gegeven moment geen keuze meer. Je bent dan - of je dat wilt of niet - aangewezen op mantelzorg, bijvoorbeeld van je kinderen. Dat is al lastig en moeilijk genoeg. Die mensen dan ook nog eens een deel van hun inkomen afpakken is onaanvaardbaar. Dat de PvdA zich hiervoor leent is eigenlijk onbegrijpelijk.

Geen opmerkingen: