vrijdag 11 mei 2018

2DOC - The Settlers (VPRO)

4 opmerkingen:

Anoniem zei

"Er is geen verschil tussen een orthodoxe jood en een fundamentalistische moslim, ze zijn beiden even gevaarlijk."

Het gevaar van de fundamentalistische moslim is bekend, maar welk gevaar vertegenwoordigt een kleine onbeduidende groep orthodoxe Joden dan wel.

enno nuy zei

Heeft u de documentaire wel gezien? Ik betwijfel het. Er zijn wereldwijd meer moslims dan joden en ook meer fundamentele moslims dan orthodoxe joden. Niemand die dat zou willen ontkennen.Maar de joodse claim op het land dat groter is dan het huidige Israël is onzinnig en irrationeel. Er staat wat in apocriefe boeken en in 1948 werd er een streep in de woestijn getrokken en dat was het dan. God heeft hen het land gegeven. Het staat geschreven in de Thora. Alleen: een god bestaat niet, bestaat nergens, die leeft alleen in de hoofden van mensen. Van mensen die hun intelligentie niet gebruiken waar het nuttig voor zou zijn: antwoorden vinden op vragen die zich aandienen, waarover ook maar, uit welke richting ze ook maar komen.
Het joods-Palestijnse conflict is het meest wezenlijke en meest indringende conflict waarmee de wereld heden ten dage geconfronteerd wordt. Het heeft impact op ons allemaal, of we dat willen of niet. En in dit conflict zijn het de joden die de moslims verdreven hebben en het zijn diezelfde joden die niet bereid zijn de verdreven Palestijnen recht op terugkeer toe te kennen. Terwijl de zionisten alle joden uit de diaspora smeken naar Israël te komen want het land is voor joden en Arabieren zijn er niet welkom.
Dat "handjevol orthodoxe joden" richt ongelooflijk veel schade aan, uitsluitend uit naam van hun religie, uit naam van hun god. Wie dat niet opmerkt, is ziende blind.

Anoniem zei

U verbergt zich bij voortduring achter de drogreden van oude boeken, om het bestaansrecht van de staat Israël te kunnen ontkennen. U projecteert het groot-Israël gedachte dat slechts bij een klein deel van de Israëlische bevolking leeft, op de gehele Joodse bevolking. U identificeert het zionisme met deze groot-Israël gedachte.

Geen woord over de vernietigingsideologie waar de bewoners van de staat Israël elke dag mee worden geconfronteerd, allemaal hun eigen schuld volgens uw redenatie.

U bent een antisemiet, dat is duidelijk, maar de tijd om die titel met trots te dragen is nog niet gekomen, en dat frustreert u duidelijk.

enno nuy zei

Iemand die kritiek heeft op Israël beschuldigen van antisemitisme is het meest laaghartige dat je kunt doen. Ik zou zeggen: laat uw vitriool elders achter. Hier heeft u niets te zoeken.