vrijdag 11 mei 2018

De NRA is niet te stoppen


Er bestaat wel degelijk grote weerzin onder de Amerikaanse bevolking tegen het wapengeweld in hun samenleving. Maar per saldo is die weerzin volstrekt onvoldoende en de macht van de wapenlobby NRA lijkt ontembaar. Je vraagt je af wat er nodig is om Amerika beschaafd te maken. Voorlopig zie ik het niet gebeuren, zelfs niet wanneer er onder de Democraten een onverslaanbare charismatische presidentskandidaat opstaat. The First Amendment zit (te) diep in het Amerikaanse DNA verankerd.


Steeds zichtbaarder wordt hoezeer de Amerikaanse samenleving veranderd is. Onder aanvoering van de populist pur sang Donald Trump heeft de silent majority gekregen wat het wilde: een Amerika zoals Ayn Rand het ooit schilderde in The Fountainhead of The Atlas Shrugged. Een libertaire samenleving waarin de overheid de kleinst denkbare rol speelt, de belastingdruk zo laag als maar enigszins mogelijk is en waar het individu vrijwel grenzeloos de eigen doelen na kan streven.


Donald Trump gaat wel een keer voorbij maar dat Amerikaanse DNA zal blijven. Leek er na de laatste mass shootings iets te kunnen veranderen, al snel bleek dat een illusie. De NRA is sterker dan ooit tevoren en heeft er nu voor gekozen Oliver North als haar voorzitter te presenteren. Kent u North nog? Als veiligheidsadviseur van Reagan verkocht hij wapens aan Iran om Amerikaanse gijzelaars vrij te krijgen en de opbrengst van die (illegale) wapenverkoop werd doorgesluisd naar rechtse opstandelingen in Nicaragua. North is een havik par excellence, werkt onder meer voor het Amerikaanse Fox en is nu dus voorzitter van een van de meest abjecte verenigingen op aarde. Kernwaarden voor North, zo lezen we in de NRC van 9 mei, zijn wapenbezit, christendom en conservatieve familiewaarden. Als zijn kleinkinderen 14 jaar worden krijgen ze van opa een bijbel, een kompas en een jachtgeweer. Voorlopig is en blijft Amerika hopeloos verloren.

Geen opmerkingen: