donderdag 3 mei 2018

Het crucifixdecreet


In Beieren is er weer eens een politicus opgestaan met ideeën die alleen maar van een stuitende domheid getuigen. De christendemocraat Markus Söder (CSU), minister-president van de deelstaat nota bene, wil dat alle overheidsgebouwen verplicht worden een crucifix op de gevel te plaatsen. Vanaf 1 juni aanstaande moet de beleidsmaatregel worden ingevoerd. Het gaat niet om religie, aldus Söder, maar om uit te dragen wat de historische en culturele waarden van Beieren en Duitsland zijn.

Het is natuurlijk schandalig dat een politicus dit soort maatregelen denkt te mogen nemen en zijn macht misbruikt om zijn abject gedachtegoed in de praktijk te brengen. Europa is seculier, hoe gelovig mensen ook mogen zijn. Een seculiere overheid dient absolute neutraliteit uit te stralen. Niet zo in het Duitsland van Söder.


Er komen binnenkort verkiezingen aan in Duitsland en de CSU vreest de AfD. Tja, dan bedenk je dit soort maatregelen. Gefundenes Fressen. Het is dus vooral een uiting van islamofobie, de beste manier om anderen uit te sluiten. Zelfs kardinaal Reinhard Marx neemt afstand van dit crucifixdecreet: hij ziet graag crucifixen maar wil niets weten van een verplichting daartoe. Bovendien, zegt hij: "Wie het kruis alleen als cultureel symbool ziet, heeft het niet begrepen".

Geen opmerkingen: