donderdag 3 mei 2018

De vrije pers is wereldwijd in gevaar, wij dus ook


Een vrije pers is een onlosmakelijk onderdeel van de democratie. Sterker nog, zonder vrije pers bestaat er geen democratie. Toch zijn er steeds meer democratisch gekozen politici die een vrije pers als hun grootste vijand beschouwen. Ook - en dat is extreem zorgelijk - in het Europa van 2018.


We hoeven ons geen illusies te maken over het Rusland van Poetin of het China van Xi Jinping. En evenmin over het Amerika van Trump. Deze drie politici zijn verantwoordelijk voor een ongekende persbreidel en Trump bezondigt zich nu al jarenlang aan continue aanvallen op de main stream media.


Maar wat te denken van Jaroslav Kaczynski van Polen, Robert Fico van Slowakije, Milos Zeman van Tsjechië of Erdogan van Turkije? Zeman laat zich fotograferen met een nepkalashnikov voorzien van de inscriptie "voor journalisten", Fico noemde journalisten 'hoeren' en 'idiote hyena's' en Erdogan heeft zo'n beetje de volledige Turkse pers opgekocht en ingelijfd en hem onwelgevallige journalisten zijn allen gevangen genomen en worden in nepprocessen veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraffen. In Servië weigerde de krant Danas de kandidatuur van Aleksandar Vui bij de presidentsverkiezingen te steunen en prompt kwam de krant in financiële problemen.


We kennen natuurlijk de geruchtmakende moorden op onderzoeksjournalisten Daphne Caruana Galizia uit Malta en Jan Kuciak en zijn vriendin uit Slowakije. Moorden die nooit opgelost zullen worden, de daarvoor verantwoordelijke politici zullen er niet voor gestraft worden. Als er iets is waar de Europese Unie zich sterk voor moet maken dan is het wel de persvrijheid. Een land dat die vrijheid niet erkent, heeft in de Unie niets te zoeken. Ik zou willen dat Brussel onmiddellijk in het geweer komt zodra persbreidel aan de orde is.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

Toch bizar deze advocaat pleitend voor het vrije woord, die het begrip "vrije pers" niet wenst te laten gelden voor onwelgevallige meningen over Wilders, Baudet, en in zijn ogen de duivel zelve Donald Trump.

Een gotspe dus!

enno nuy zei

Hoe komt u daar nu toch bij? De door u genoemde politici mogen beweren wat ze willen, ik ontzeg hen niet het recht zich te uiten maar ik zal ze altijd weerspreken. Wat is daar fout aan?

Anoniem zei

Demoniseren verketteren en mensen aan het Nationaal Socialisme linken,(Baudet & Trump) en zich bovendien buitengewoon intolerant uiten is geheel wat anders dan weerspreken.

enno nuy zei

U bent niet goed wijs. Wie bent u eigenlijk? Nog steeds te laf om met open vizier te strijden?