donderdag 31 mei 2018

Vaccineren moet verplicht worden

Onder het motto Een mening telt zwaarder dan een feit komen er steeds meer vaccinatietwijfelaars, complotdenkers en andere critici waardoor de vaccinatiegraad in ons land onder de veilige grens van 95% daalt. Hierdoor neemt de kans op een epidemie nadrukkelijk toe. Ik ga hier niet in op de argumenten van deze vaccinatietwijfelaars. Dat zijn immers volstrekte idioten en immorele medeburgers.

In de Volkskrant van vandaag pleiten Roland Pierik (universitair hoofddocent rechtsfilosofie) en Marcel Verweij (hoogleraar filosofie) voor het verplicht stellen van vaccineren. Sinds lange tijd slaagde de Nederlandse samenleving erin op basis van vrijwilligheid een effectieve bescherming op groepsniveau tegen epidemieën in stand te houden. Maar mede door het succes van dat beleid neemt het aantal vaccinatietwijfelaars toe en komt die bescherming op groepsniveau in het geding. "Die groepsimmuniteit - aldus Pierik en Verwij) - beschermt kinderen die te jong zijn voor vaccinatie, gevaccineerde mensen van wie immuniteit door ziekte ernstig verzwakt is, en patiënten die om medische redenen niet gevaccineerd kunnen worden".

Juist omdat het instrument vrijwilligheid niet langer voldoende effectief blijkt te zijn, argumenteren Pierik en Verweij, heeft de overheid de plicht de samenleving te beschermen tegen ernstige infectieziekten. In 2017 zijn de mazelen opnieuw uitgebroken in Europa: 21.000 ziektegevallen en 35 sterfgevallen. Voor 2018 staat de teller al op 22 doden.


Pierik en Verweij komen met een pragmatisch voorstel en verwijzen daarbij naar een uitbraak van mazelen in 2014 waarbij een acht maanden oude baby bijna stierf als gevolg van besmetting door een bewust niet-gevaccineerd ouder kind. Zij stellen een vaccinatieplicht voor als voorwaarde voor toelating tot kinder- en naschoolse opvang.

Het is onbegrijpelijk dat een dergelijke maatregel niet allang is ingevoerd waarbij ik overigens aan wil tekenen dat vaccinatieweigeraars zich in mijn ogen schuldig maken aan crimineel gedrag. Ik pleit dan ook voor een algehele vaccinatieplicht. Maar zo'n maatregel is niet haalbaar. Laat de overheid dan tenminste het voorstel van Pierik en Verweij onmiddellijk invoeren!

Geen opmerkingen: