woensdag 3 april 2019

Europese verkiezingen, belangrijker dan ooi!


Op donderdag 23 mei gaat Nederland stemmen voor de Europese Parlementsverkiezingen. Dat worden serieus belangrijke verkiezingen. Gaan we ook hier een opmars van populistisch Europa zien? Vrijwel zeker maar hoe substantieel wordt die ondermijnende kracht? Want zoveel is zeker, de populisten nemen juist graag deel aan de Europese verkiezingen om de EU van binnenuit uit te hollen en krachteloos te maken.

Om u op weg te helpen geef ik hier een paar mogelijk interessante wegwijzers. In de eerste plaats een uitgebreid artikel in de NRC van 1 april jongstleden. Het is een fiks artikel dus u moet er wat tijd voor nemen. Maar dat zijn die verkiezingen wel waard, ze gaan over uw en mijn toekomst, hoe u het ook wendt of keert.


Dan is er een Europese website ikstemdezekeer  waarmee u anderen kunt oproepen toch vooral te gaan stemmen. Er valt nog veel aan de unie te verbeteren en dat lukt alleen wanneer we het Europees parlement sterker maken. De macht van de Raad van ministers moet worden teruggedrongen ten gunste van het Europees Parlement. Alleen langs die weg bereiken we meer transparantie en een betere democratie.


Een heel interessante Europese website heet whateuropedoesforme waar u voor elke willekeurige regio kunt zien wat Europa heeft bijgedragen. De website geeft zeer uitgebreide informatie over wat Europa betekent in uw leven, in uw regio en in detail. Met name die laatste pagina is interessant, op 23 beleidsterreinen wordt u meer in concreto geïnformeerd over de positie die de EU daar inneemt.

Waar het mij om gaat is dit: Europa lijkt misschien soms ver weg maar in werkelijkheid is Europa ongelooflijk dichtbij. We zien ook dat Europa een steeds sterkere macht wordt in een wereld die gedomineerd wordt door autocraten als Trump en Xi Jinping. En ik weet niet hoe het u vergaat maar de wijze waarop de EU acteert rondom die volstrekt idiote Brexit is meer dan voorbeeldig en een staaltje van eensgezindheid.

Kortom: Europa doet er toe en is er voor u en voor mij. Ga vooral stemmen op 23 mei!

Geen opmerkingen: