zaterdag 27 april 2019

Mona Eltahawy heeft verkeerde vrienden


Zichzelf antiracist noemende ondemocraten zijn een heksenjacht tegen het Amsterdams discussiecentrum De Balie begonnen. Onbegrijpelijk maar vooral onverdraagzaam. Zodra iemand iets roept wat hen onwelgevallig is moeten kennelijk alles en iedereen die ermee in verband kunnen worden gebracht het ontgelden. Hele en halve onwaarheden en complete leugens, insinuaties en verdachtmakingen, het behoort allemaal tot hun wapenarsenaal.


In Amerika noemt men dat 'deplatforming' hetgeen er op neerkomt dat men ongewenste sprekers geen platform moet bieden. Maar als een democratie ergens bij gebaat is, dan is het wel het debat tussen andersdenkenden, de bereidheid om met je tegenstanders in het strijdperk te treden om kennis te nemen van elkaars standpunten en om te zien of die discussie een bijdrage kan leveren aan het realiseren van een gezonde, beschaafde samenleving.

De laatste tijd zagen we actiegroepen verzet aantekenen tegen lezingen van een Canadese psycholoog, Jordan Peterson en rechtsfilosoof Paul Cliteur. Het schijnt dat een publiciste (?) Bernadette De Wit eens iets raars heeft geroepen over het deporteren van immigranten. En ja hoor, daar rekenen we dan de plaats waar zo'n onsmakelijke discussie plaatsvond op af. Democratisch toch?


Frank van der Linde, een antiracisme- en pro-Palestina activist is blij met de afzegging door Mona Eltahawy en hij meent dat De Balie geboycot moet worden. Eltahawy twittert: "Alleen witte mensen kunnen het 'vrije debat- en bespreek alle ideeen-spelletje spelen. Ik ben niet wit. Dit is niet een theoretische aangelegenheid voor mij'. Zo lees ik in de Volkskrant van vandaag.


Wat een onverkwikkelijke geschiedenis is dit. Die Frank van der Linde gedraagt zich als een Gutmensch die wel even de morele lat zal leggen waar hij meent dat die moet liggen. Ik ken deze meneer van der Linde niet maar hij is een antidemocraat in optima forma. En mevrouw Eltahawy heeft niet alleen de verkeerde vrienden. Ik vraag me af in welke mate haar boodschap relevant kan zijn als ze zich zo gemakkelijk laat misbruiken door duistere en obscure vriendjes uit het actiewezen.


Mijn advies aan Albrecht: laat je niet kisten door een paar stompzinnige oproerkraaiers. De Balie is een prachtig en uiterst belangrijk instituut. Als Eltahawy zich zo gemakkelijk laat manipuleren mag je je afvragen hoe belangrijk haar boodschap eigenlijk is.

Geen opmerkingen: