dinsdag 24 mei 2022

Met Amerika komt het niet meer goed

 

Kijkt u eens naar de laatste drie video's die ik hier overnam, twee van David Pakman en een van Jesse Dollemore. Ze laten perfect de totale gekte van rechts Amerika zien en het heeft er alle schijn van dat er geen gewone fatsoenlijke rechtse mensen in de VS rondlopen, zeg maar het type gemiddelde VVD-er. Een VVD-er zou in the States onmiddellijk worden uitgemaakt voor een socialist. Hoe diep je kunt zinken is perfect te zien bij Marjorie Taylor Greene (u herinnert zich Sarah Palin nog wel? Marjorie Taylor Greene is tien keer gekker en gevaarlijker) en the hate-preacher. Van Alex Jones weten we al jarenlang dat hij gekker dan knettergek is. Het is voor ons bijna niet te bevatten hoe de Verenigde Staten in de ban zijn geraakt van wat ik dan maar gemakshalve de wappie-agenda noem. De dagelijkse realiteit wordt er beheerst door lieden die fake news, faker dan fake verspreiden en de meest vergezochte samenzweringen worden er als feitelijke werkelijkheid gepresenteerd. Bewijslast wordt niet meer gevraagd, niemand die erin geïnteresseerd lijkt te zijn.

Dollemore laat zien hoe de communis opinio in zijn land steeds meer lijkt op te schuiven. De inmiddels ook hier in zwang geraakte omvolkingstheorie wordt frequent beleden door Tucker Carlson, anchorman bij Fox News. Zieker en kwaadaardiger dan Tucker Carslon zul je ze in de Verenigde Staten nauwelijks aantreffen. Ik durf hier wel te beweren dat Carlson de gevaarlijkste Amerikaan is die vrij rond loopt en elke dag zijn vitriool over het land mag uitstorten. Het lijkt erop - en Dollemore is daar van overtuigd - dat Amerika langzaam maar zeker afglijdt naar een burgeroorlog.

Is er nog hoop? De geschiedenis laat zien dat bij de midterm elections de politieke tegenstanders van de zittende president altijd winnen. De republikeinen rekenen daar ook op. Geheel tegen die trend in laten een aantal polls op dit moment een voorsprong voor de democraten zien bij de midterms in november van dit jaar. Met 47 tegen 42 procent! Het lijkt erop dat juist het voornemen van de republikeinen om Roe vs Wade ongedaan te maken de uitwerking heeft van een schot in de eigen voet. Tweederde van de Amerikanen vindt het geen goed idee dat de bestaande abortuspraktijk onderuit wordt gehaald. Kennelijk bestaan er wel degelijk nog gewone, fatsoenlijke rechtse mensen in dat land.

Maar laten we ons geen illusies maken, het is nog geen november en één zwaluw maakt nog geen zomer. Vergeet bovendien niet dat de republikeinen hun uiterste best hebben gedaan om het stemmen zo moeilijk mogelijk te maken en daarnaast door middel van gerrymandering de kiesdistricten zodanig hebben herschapen dat de republikeinen daarvan zullen profiteren. Vooralsnog houd ik het erop dat de republikeinen in november dit jaar de meerderheid in Congres én Senaat zullen heroveren. Niet eerder hoopte ik zo vurig ongelijk te krijgen. Ik merk daarbij op dat Biden helaas niet opvalt door erg sterke en coherente optredens. Men kan wel degelijk vraagtekens plaatsen bij zijn geschiktheid voor dit ambt. Met Amerika komt het ondertussen niet meer goed, het is een tragisch land geworden en we hebben het dieptepunt van deze beschavingsval nog lang niet bereikt.

Geen opmerkingen: