donderdag 3 november 2022

De midterms zijn het begin van het einde

 

Op 8 november gaan de Amerikanen naar de stembus en zag het er de afgelopen maanden naar uit dat de Democraten zowel in the Senate als in the House of Representatives een kleine meerderheid zouden behalen, inmiddels zijn  de kansen gekeerd. Op basis van de jongste polls zouden de Democraten hun meerderheid definitief verliezen. Niets dat er op wijst dat het sentiment in de komende dagen nog gaat keren. Dat betekent de facto het einde van de Biden Administration. De Republikeinen zullen iedere vorm van wetgeving door Biden frustreren en onmogelijk maken. Ook mag je verwachten dat Trump vrij snel na 8 november bekend zal maken dat hij weer van de partij zal zijn en zich zal kandideren voor de verkiezingen van 2024. En het lijkt erop dat hij dan de volstrekt gestoorde Marjorie Taylor Greene (white supremacist, ultrareligieus en racist) als running mate zal aanwijzen.

Ik volg deze Midterms van een te grote afstand om goed te kunnen inschatten waarom gebeurt wat er gebeurt. Of niet gebeurt, for that matter. Waar blijven de vlammende verkiezingsspeeches van Biden? Waarom werd Obama pas vorige week voor het eerst op het strijdtoneel waargenomen? Waar blijft een potentiële opvolger voor Joe Biden? Kamela Harris heeft, anders dan Nancy Pelosi, tot nog toe vrijwel niets laten zien, Het lijkt alsof de democraten het hoofd al in de schoot hebben gelegd, alsof ze zich bij voorbaat neerleggen bij het komend verlies.

Zeker is dat met het vertrek van Biden uit het Witte Huis in 2024 de Amerikaanse democratie ten grave wordt gedragen. De Amerikanen hebben in de laatste paar jaar aangetoond geen fan van de democratie te zijn. Ze verdragen eenvoudigweg niet dat er mensen zijn die er een andere mening dan zijzelf op nahouden. Er zal geen verschil meer zijn tussen het Turkije van Erdogan, het Israël van Netanyahu en het Amerika van Trump: ondemocratische, op autoritaire leest geschoeide samenlevingen waarin gelovigen de dienst uitmaken, vooral de oude mannen die op cruciale posities zitten, imams, rabbi's, dominees. Ik voorspel dat Trump dan helemaal los zal gaan en de gekte zal daar zegevieren. De rest van de wereld moet zich ernstige zorgen maken.

Ik voorspel dus dat de Republikeinen de Midterms gaan winnen en ik hoop bij god, allah en jahweh dat ik het helemaal mis heb.

Geen opmerkingen: