donderdag 3 november 2022

Boeren kunnen doen wat ze willen, klimaatactivisten niet

 

Twee klimaatactivisten zijn in een supersnelrechtprocedure door het OM voor de rechter gebracht die ze prompt allebei veroordeelde tot twee maanden gevangenisstraf. De meeste mensen vinden dat prima, die activisten moeten per slot van rekening  van o s cultureel erfgoed afblijven. Verontwaardiging alom. Ik persoonlijk heb, ook al ben ik een fervent museumbezoeker en liefhebber van beeldende kunst, totaal geen moeite met deze acties. Jonge mensen zien dat de aarde aan onszelf ten onder gaat, zij zien een oudergeneratie die zich totaal niet bekommert om wat ze hun kinderen en kleinkinderen nalaten.

Voor klimaatontkenners maakt dit allemaal niets uit maar zij zullen zich nooit laten overtuigen, nog niet door de zwaarst denkbare bewijslast. Maar los van hoe wij, ieder van ons, in deze discussie staan: bent u het niet met mij eens dat deze klimaatactivisten op een totaal andere wijze worden benaderd door het bevoegd gezag dan onze boeren? U heeft toch ook gezien dat deze activisten, die geen enkel kwaad in de zin hebben, onmiddellijk werden gearresteerd, voor de rechter gebracht en veroordeeld?


En de boeren kunnen ons land een heel jaar lang teisteren met intimidatie en geweld, hun wandaden zijn voor iedereen zichtbaar, want uitvoerig gefilmd en gefotografeerd. Toch is er niet één boer gearresteerd, laat staan voor het gerecht gebracht én veroordeeld. Ja, ik geloof dat er hier en daar anderhalve boer een juridische tik op de vingers heeft gekregen maar dat is het dan ook.

Dit bewijst alleen maar dat wij inderdaad in een boerenvrijstaat leven waar de boeren onder en boven de wet staan. Ook is er sprake van een stuitende rechtsongelijkheid. Een boer mag intimideren en geweld gebruiken zonder dat hem ook maar een strobreed in de weg wordt gelegd, een klimaatactivist gaat meteen de cel in.


Ik ben de laatste die Nederlandse rechters zal veroordelen, hier is eerst en vooral sprake van nalatigheid aan de zijde van politie en OM. Maar de rechter had wat mij betreft wat meer betrekkelijkheidszin aan de dag kunnen leggen bij het bepalen van de strafmaat.

Geen opmerkingen: