dinsdag 11 juni 2013

De inkt is nog niet droog...


Het SEO rapport over de trustkantoren bevestigt wat we al wisten: de Nederlandse staat verdient er jaarlijks drie miljard Euro mee. Ook is berekend dat de schade voor Afrikaanse landen slechts een schamele 170 miljoen Euro zou bedragen. Dat bedrag is de optelsom van door die Afrikaanse staten misgelopen dividendbelasting.

Een ander, concurrerend rapport rekent echter voor dat de werkelijke schade voor Afrikaanse veel hoger is; wanneer ook andere geldstromen dan dividendbelasting worden meegewogen, bedraagt de schade 770 miljoen Euro per jaar.

Weekers staat al klaar met de opmerking dat die drie miljard wel een substantieel bedrag is en bovendien wil hij alleen in internationaal verband actie ondernemen. Dat is een voor de hand liggend en keurig argument en realpolitiek gezien misschien ook wel verstandig. Immers, als wij met deze idioterie stoppen, wordt de fakkel gretig door onze buren overgenomen. Maar het is en blijft een feit: over solidariteit hoeven we het niet meer te hebben en andere overheden lopen serieuze belastinginkomsten mis.

Wat overigens in het SEO-rapport ontbreekt is een raming van de belastinginkomsten die de Nederlandse staat misloopt door Nederlandse concerns (denk aan Shell en er zijn er zeker meer) die dezelfde truc elders toepassen. Je zou er nog van staan te kijken hoeveel er dan nog van die drie miljard overblijft. Geloof me, die trustkantoren blijven hier nog heel lang operationeel.

Geen opmerkingen: