maandag 10 juni 2013


We hebben het er hier al eens over gehad. De trustkantoren met hun postbusfirma's. Een uitstekend artikel hierover in de weekend Volkskrant. In Nederland zijn 25 trustkantoren gevestigd die werk bieden aan 1.508 personeelsleden. Zij beheren de belangen van meer dan 10.000 brievenbusfirma's. Omdat vooral de heel erg grote jongens hier graag gebruik van maken, leveren deze firma's de Nederlandse staat aardig wat belastinginkomsten op. En ook die werkgelegenheid vinden we wel fijn. In Londen denken ze daar anders over en daar is men druk bezig om Nederland de loef af te steken, die klanten hebben ze liever daar, in the big L.
Er is een interessant rapport van de SEO (Stichting voor Economisch Onderzoek) in aantocht. Het VNO-NCW weet het al: als dit onderzoek aantoont dat de trustkantoren voor Nederland in financieel-economisch opzicht profijtelijk zijn, dan moeten we er verder het zwijgen toe doen.
Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Als we het over internationale solidariteit hebben - en daar ging Europa toch over? - dan kan het niet zo zijn dat een willekeurige natie grote bedrijven in staat stelt in hun eigen land belasting te ontwijken door een simpele fiscale constructie te gedogen.
De belastinginkomsten voor de Nederlandse staat zijn ongeveer net zo hoog als ons budget voor ontwikkelingssamenwerking en dat geeft te denken.
Stoppen dus maar zorg er in Europees verband dan wel voor dat die brievenbusfirma's geen kans krijgen het Kanaal even over te steken. The Rolling Stones behoren belasting te betalen in Engeland, zoals Bono dat in Ierland behoort te doen.

Geen opmerkingen: