zaterdag 9 augustus 2014

De moraal van een hedgefund: quod licet Iovi...


Als je maar genoeg geld hebt, kun je heel interessante zaken doen. Schulden opkopen bijvoorbeeld. Bij voorkeur schulden van landen. Die kun je namelijk tegen een aantrekkelijke prijs opkopen, de schuldeiser is allang blij dat hij er tenminste iets voor krijgt.

Het hedgefund van Paul Singer kocht zo enorme schuldenlasten van Peru en Congo op en verdiende daar bergen geld aan. Op dezelfde wijze kocht hij Argentijnse schulden op. Toen Argentiniƫ enkele jaren terug technisch failliet ging - het land kon de schulden niet meer terugbetalen - trof het met de schuldeisers een regeling waarbij aanzienlijk lagere bedragen werden terugbetaald. Alle schuldeisers gingen akkoord - iets is altijd nog meer dan niets - maar het hedgefund van Paul Singer deed niet mee. En ging naar een Amerikaanse rechter die hem in het gelijk stelde. Sterker nog, die Amerikaanse rechter verklaarde de schuldpositie van Singer preferent boven alle andere schuldeisers. Die krijgen nu dus helemaal niets meer, zolang Singer zijn geld niet terug heeft gekregen.

Het probleem is dat wat Singer doet niet tegen enige wet is en dat hij een helder en consequent standpunt inneemt kan hem ook niet verweten worden. En toch schuurt het en krijg je een naar gevoel bij deze geschiedenis. Niet dat ik veel compassie met de Argentijnse staat heb maar hier is wel sprake van een voorval waarbij een hedgefund de economie van een natiestaat bedreigt. Bovendien - en dat is het meest kwalijke - Singer heeft zijn schuldeiserpositie bereikt met hetzelfde wapen dat hij Argentiniƫ wil ontzeggen: een lager bedrag tegen finale kwijting bieden.

Ook plaats ik vraagtekens bij de rechterlijke uitspraak. Er is in dat rare Amerika altijd wel ergens een rechter te vinden die wil vonnissen zoals je wenst. Maar dit soort ernstige zaken hoort eerder thuis bij een onafhankelijk internationaal arbitrage-instituut. Argentiniƫ hoeft niet naar die Amerikaanse rechter te luisteren maar ondervindt buitengewoon veel hinder van het hedgefund. Paul Singer richt omwille van een principe onevenredig veel schade aan. Moge hij snel getroffen worden door een electromagnetische puls, naar verluidt is hij daar het meest bevreesd voor.

Geen opmerkingen: