zaterdag 9 augustus 2014

Hiroshima


In de NRC van 7 augustus spreekt Ian Buruma van de Hiroshima-strategie van Israël jegens de Palestijnen. Vergezocht? Bij de vorige oorlog tegen de Palestijnen in 2009 vergeleek de minister van buitenlandse zaken van dat moment, Lieberman die met de oorlog tegen Japan in 1945.

De Hiroshima-strategie slaat op een oorlogsvoering die niet gestoeld is op militaire noodzaak maar veeleer is ingegeven door de wens het moreel van de tegenstander te breken. Dresden werd gebombardeerd toen de Duitsers de oorlog al hadden verloren en ook in alle andere voorbeelden is er van het breken van het moreel weinig tot niets terecht gekomen.

Het vernietigen van de tunnels in Gaza lijkt een gerechtvaardigd militair doel, aldus Buruma. Maar in de totale oorlog die nu wordt gevoerd wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen militaire en burgerdoelen. Buruma is ervan overtuigd dat Israël wel degelijk hoopt het moreel van de Palestijnen te breken en hen ertoe te verleiden Hamas de rug toe te keren.

Maar dat zal niet gebeuren en zo zal Israël alleen pyrrusoverwinningen behalen want, aldus Ian Buruma, deze bombardementen zullen alleen maar nieuwe rebellen kweken die op hun beurt weer in opstand zullen komen. Het zal u niet bevreemden dat ik deze analyse deel, ze werd hier eerder verwoord.

Geen opmerkingen: