zondag 24 augustus 2014

Paard van Troje


Het Contactorgaan Moslims en Overheid CMO heeft zich in een verklaring gedistantieerd van de terreurbeweging IS en haar zorgen uitgesproken over Nederlandse moslimjongeren die kennelijk gecharmeerd zijn van dit fundamentalistische gedachtegoed.  Toch, als je de website van het CMO bezoekt, is die verklaring niet te vinden. Mij lijkt dat een jammerlijke omissie. Het is goed en prijzenswaardig dat het CMO zich ondubbelzinnig uitlaat over IS. En dat de bij het CMO aangesloten moskeeĆ«n gevraagd is in hun vrijdagdiensten nadrukkelijk aandacht te schenken aan jonge moslims die dreigen af te glijden naar dit soort bewegingen.

Even ondubbelzinnig laat zich Youssef Azghari uit in een artikel in de Volkskrant van 23 augustus. Azghari is docent aan Avans Hogeschool. Hij schrijft: "Moslims hebben deze wereldreligie vanaf de ontstaansgeschiedenis zo vaak en zo lang misbruikt voor allerlei politieke doeleinden dat het niet gek is dat dit geloof in het Westen alleen maar angsten inboezemt. Om te voorkomen dat het beeld over de islam gitzwart wordt, moeten met name Arabische moslims zelf snel in actie komen om nog meer ellende te voorkomen".

Ik kan alleen maar toejuichen dat organisaties als het CMO en opinion leaders als Azghari zich in niet mis te verstane bewoordingen verzetten tegen de onmenselijke ideologie van IS. Of ze hun doel bereiken is echter zeer de vraag. De jonge moslims hier te lande die onder de indruk en daarmee onder invloed raken van bewegingen als IS zijn vrijwel zeker niet van dat pad af te brengen. En zo hebben we een veelkoppig monster als Paard van Troje binnen onze landsgrenzen gekregen.

Wij hebben een enorme uitdaging op ons bord liggen. Een uitdaging die we in belangrijke mate zelf hebben gecreƫerd.


Geen opmerkingen: