dinsdag 26 augustus 2014

Een nieuwe orde


Je hoeft geen cultuurpessimist te zijn om je ernstig zorgen te maken over de stand der dingen anno nu. We hebben de afschuwelijke beelden gezien van Oekraiense krijgsgevangenen die door de straten van Donetsk werden gevoerd zodat de lokale bevolking hen kon beschimpen en bespuwen. Achter deze sinistere stoet reed een schoonmaakmachine die met waterstralen het "vuil" van de straten spoelde. Er is iets mis met de Russen.


In Gaza worden met enige regelmaat collaborateurs gevangen genomen en berecht. Die rechtszaken zijn niet openbaar. Hamas heeft nu op zich genomen deze veroordeelde (?) collaborateurs in het openbaar te executeren. Er zijn altijd toeschouwers te vinden. Er is iets mis met Hamas.


In het stroomgebied van de Eufraat en de Tigris, eens de bakermat van alle menselijke beschaving, is de hel uitgebarsten en voert IS een schrikbewind, vergeleken waarbij de Neanderthalers een wonder van beschaving vormden. Waar ter wereld men ook religieus fundamentalisme ontwaart, het gaat vrijwel altijd om de combinatie van islam met machinegeweren. Er is geen dwang in de godsdienst, sprak Mohammed. Er is iets mis met de moslims.


Wij kunnen vanuit onze westerse beschaving van alles vinden en onze verontwaardiging uiten over wat onze ogen waarnemen. Maar wij weigeren nog steeds in te zien in welke mate wij zelf verantwoordelijk zijn voor het veelkoppige monster dat ons heden ten dage bedreigt. In een rechtvaardige wereld ontbreekt de vruchtbare bodem voor angst en terreur. Er is geen rechtvaardige wereld.

En al die fraaie idealen van de Verlichting, van vrede en rechtvaardigheid dreigen nu in hun tegendeel te veranderen. Het geweld wordt steeds niets ontziender, steeds perverser met als dramatisch hoogtepunt het zieke manifesteren van IS. De mens, het individu is van geen enkele waarde meer. Er is iets mis met ons allemaal.

Geen opmerkingen: