vrijdag 15 augustus 2014

Het juridisch formalisme van de Nederlandse overheid


Een Afghaan tolkt jarenlang voor de Nederlandse strijdkracht in zijn land; hij draagt zelfs Nederlandse militaire kleding. Maar op een dag gaat het fout en wordt hij tegen alle afspraken in goed zichtbaar in beeld gebracht in een BBC-documentaire. Vanaf dat moment is hij zijn leven niet meer zeker. Er zijn al vele collega's van hem vermoord vanwege hun diensten aan buitenlandse strijdkrachten.

Deze Afghaan, Abdul Ghafoor Ahmadzai, geeft al zijn spaarcenten aan mensensmokkelaars en komt via een lange omweg uiteindelijk Noorwegen terecht. Zijn asielaanvraag daar wordt afgewezen waarna hij zich tot Nederland wendt. Maar Nederland weigert zijn asielaanvraag in behandeling te nemen omdat Europese regels zeggen dat je niet in twee landen een asielaanvraag in kunt dienen en dat je als illegaal terug moet naar het eerste land waar je je tot de autoriteiten hebt gewend. Dat betekent dat Ahmadzai zal worden uitgewezen door de Noren, terug naar Afghanistan waar hij zijn leven niet zeker is.

Minister Hennis-Plasschaert verklaart doodleuk dat Defensie goed omgaat met haar Afghaanse tolken. Over deze kwestie Ahmadzai wil de minister geen uitspraak doen omdat het een individuele casus betreft. Nog geen jaar geleden schreven de ministers dat mensen die in levensgevaar verkeren omdat zij voor de Nederlandse missie hebben gewerkt, op steun moeten kunnen rekenen. Dat geldt kennelijk niet voor Abdul Ghafoor Ahmadzai. Dat is ronduit beschamend en een drama voor de man in kwestie.

Geen opmerkingen: