vrijdag 1 augustus 2014

Kapitaalvlucht leidt tot uitdrijving van mensen


In de NRC van 11 juli staat een interessant interview met de Nederlandse sociologe en econome Saskia Sassen. Zij betoogt dat er wereldwijd steeds grotere groepen mensen uitgestoten en verdreven worden door de mondialisering. Steeds vaker zijn overal ter wereld niet meer mensen met wortels in de lokale cultuur eigenaar van grond en grondstoffen maar internationale ondernemingen. Steeds vaker constateert zij dat nationale overheden, die fors profiteren van economische bedrijvigheid op hun grondgebied, grote arealen land verkopen aan buitenlandse investeerders. Ze moeten wel want door de welig tierende corruptie verdwijnt het kapitaal uit zulke landen (het wordt veilig geparkeerd door de stelende elite) terwijl de schulden blijven.

Maar een gevolg hiervan is wel dat enorme aantallen oorspronkelijke bewoners verdreven worden. Nog nooit waren er wereldwijd zoveel ontheemden en vluchtelingen, waarvan men wel veronderstelt dat zij ooit weer terug zullen keren maar de werkelijkheid is dat het merendeel nooit meer terug kán, En als zij al de weg terug veilig hebben kunnen afleggen, blijkt hun land en bezit door anderen overgenomen te zijn. De grond wordt gebruikt voor profijtelijker zaken als voedselvoorziening op kleine schaal.

Natuurlijk spelen ook lokale, regionale en tribale of religieuze conflicten een rol maar de uitwassen van de mondialisering en de grote kapitaalstromen spelen vrijwel altijd een steeds grotere rol. Dit blijft overigens niet beperkt tot de zogeheten ontwikkelingsregio's. Londen was ooit een stad vol fabrieken maar is nu een metropool vol banken en financiële instituties. Als direct gevolg daarvan is het leven in die stad dermate duur geworden dat academici, artsen en advocaten zich wonen in deze stad niet meer kunnen permitteren. Om nog maar te zwijgen over de consequenties voor de laagste sociale klassen.

Net als Piketty stelt zij vast dat kapitaal- en dus belastingvlucht de grote motor achter deze alarmerende ontwikkelingen is. De internationale gemeenschap zou zich hier veel scherper van bewust moeten zijn en een dam moeten opwerpen tegen de schaamteloze zelfverrijking van de internationale elites.

Bron: NRC

Geen opmerkingen: